Foto: LETA
Desmit bankas turpina tiesāties ar Konkurences padomi (KP) saistībā ar 2011.gada martā konstatēto aizliegto vienošanos par komisijas maksām par karšu norēķiniem un bankomātu pakalpojumiem.

2011.gada martā KP par aizliegtu vienošanos starp 22 komercbankām par komisijas maksām par karšu norēķiniem un bankomātu pakalpojumiem piemēroja naudas sodu kopumā 5,5 miljonu latu apjomā. Soda naudas apmērs bankām bija atšķirīgs. Aizliegtā vienošanās bijusi spēkā no 2002.gada 1.decembra līdz 2011.gada 7.janvārim, tomēr banku dalības ilgumi tajā bijuši atšķirīgi, secināja KP.

Pēc pārkāpuma konstatēšanas daļa banku sodu samaksāja, bet daļa pārsūdzēja KP lēmumu.

Sodu samaksāja "Aizkraukles banka", "GE Money Bank", "Latvijas Biznesa banka", "SMP Bank", "Danske Bank" filiāle Latvijā, "UniCredit Bank", kā arī "Reģionālā investīciju banka".

Līdz lietas izskatīšanai Administratīvajā apgabaltiesā KP noslēdza administratīvos līgumus ar "Norvik banku", "Citadele banku" un "Nordea Bank Finland Plc" Latvijas filiāli, ar ko tiesvedība tika izbeigta un KP lēmums attiecībā uz šiem uzņēmumiem stājās spēkā, aģentūru LETA informēja KP pārstāve Inita Kabanova. Kopš 2008.gada aprīļa vidus KP ir tiesīga slēgt administratīvo līgumu jeb izlīgumu, tādējādi netiek pieļauta ilgstošā tiesvedība, kas parasti seko KP lēmumu pārsūdzībai, tā ļaujot taupīt valsts pārvaldes resursus un paātrināt piemērotā naudas soda nomaksu, informēja Kabanova. Uzņēmumiem, ar ko tiek slēgts līgums, var tikt samazināts piemērotais naudas sods. Kā vienu no pamatnosacījumiem administratīvā līguma noslēgšanai KP izvirza vainas konkrētajā pārkāpumā atzīšanu. Pēc līguma noslēgšanas tiesa pieņem lēmumu par tiesvedības izbeigšanu daļā, un attiecībā uz konkrēto lietas dalībnieku KP lēmums stājas galīgā spēkā.

Šogad maijā Administratīvā apgabaltiesa pieņēma spriedumu, ar kuru atstāja spēkā KP lēmumu. Administratīvās apgabaltiesas spriedumu nepārsūdzēja un sodu nomaksāja "Akciju komercbanka "Baltikums"", pārējās bankas izmantoja savas tiesības ar kasācijas sūdzību vērsties Augstākās tiesas Senātā.

Augstākās tiesas preses sekretāre Baiba Kataja aģentūru LETA informēja, ka apgabaltiesas spriedumu pārsūdzējusi "DNB banka", "Baltic International Bank", "Rietumu banka", "SEB banka", "PrivatBank", "Expobank", "Swedbank", likvidējamā "Latvijas Krājbanka", "Trasta komercbanka", kā arī atsevišķi - "Latvijas Hipotēku un zemes banka".

Augstākās tiesas Senāts vēl nav noteicis kasācijas sūdzības izskatīšanas datumu.

Bez iepriekšminētajām bankām KP sodīja arī "VEF banku", kas atrodas likvidācijas procesā un kur KP iestājusies kā kreditors.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!