Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) un AS "SEB banka" ir noslēgušas administratīvo līgumu, lai vienotos par plānu, kādā banka nodrošinās internetbankas maksājumu ar kodu kartēm limitu atbilstību jaunajām normatīvo aktu prasībām par stingro autentifikāciju.

FKTK Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Līcīte portālu "Delfi" informēja, ka FKTK ir izteikusi "SEB bankai" brīdinājumu, jo banka nav pilnībā ievērojusi Finanšu un kapitāla tirgus dalībnieku informācijas sistēmu drošības normatīvo noteikumu prasības, noteiktajā termiņā – proti, no šā gada 1. aprīļa, nenodrošinot noteiktos limitus vienkāršotajam internetbankas autorizācijas rīkam – kodu kartei.

"SEB banka" gada sākumā veica pāreju uz jaunu IT un klientu apkalpošanas pamatsistēmu, kas prasīja visu resursu iesaisti un klientu komunikāciju, tāpēc drošības normatīvo noteikumu prasību ieviešana netika laicīgi nodrošināta, skaidro FKTK.

Bankas pieļautais pārkāpums FKTK ieskatā nav augsta riska, un banka veica darbības, lai saīsinātu neatbilstības periodu.

Vienlaikus FKTK un banka noslēgušas izlīgumu par administratīvās lietas izbeigšanu.

Jau vēstīts, ka, veicot maksājumus internetā, no šā gada 1. aprīļa banku klientiem jāizmanto tā saucamā stingrā autentifikācija.

Lai ieviestu drošu divu faktoru klientu autentifikāciju internetā, bankas ir izstrādājušas dažādus risinājumus.

Biežāk sastopamie banku piedāvātie risinājumi būs kodu kalkulatora ģenerēts vienreiz lietojams kods, telefona lietotnes (aplikācijas) ģenerēts unikāls kods, ar īsziņu (SMS) atsūtīts vienreiz lietojams kods vai viedkartē saglabāts sertifikāts.

Maksājumus par nelielām summām un zināmiem pakalpojumu sniedzējiem varēs veikt vienkāršāk, tostarp vieglāk varēs veikt maza apmēra maksājumus jeb tā saucamos mikromaksājumus – līdz 30 eiro vienam maksājumam par kopējo summu 150 eiro dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!