Foto: F64
Ir pagājušas pirmās divas nedēļas, kopš Latvijā eiro ir oficiālā valūta, taču otrdiena ir pēdējā diena, kad, paralēli eiro, vēl var norēķināties ar tautā tik iemīļoto latu.

Šā gada 1.janvārī Latvija pievienojās eiro zonai, proti, sāka norēķināties ar eiro. Taču pirmās 14 dienas veikalos un citviet cilvēki varēja maksāt arī ar latiem, atlikumu, ja tāds nepieciešams, saņemot eiro.

Taču otrdien, 14.janvārī, ir pēdējā diena, kad var norēķināties ar latiem. Ar trešdienu, 15.janvāri, turpmāk visa maksāšana notiks vienīgi ar eiro.

Tiesa, tie cilvēki, kuriem maciņos vēl ir palikuši lati, var būt mierīgi, jo tos uz eiro bez maksas varēs apmainīt 302 Latvijas Pasta nodaļās no 2014. gada 1.janvāra līdz 31.martam, sešus mēnešus, proti, līdz 30. jūnijam - visās bankās, savukārt Latvijas Bankā - bez termiņa ierobežojuma.

Oficiālais eiro maiņas kurss ir 0,702804 lati.

Jauno valūtu cilvēki uzņēma ar dažādām emocijām. Eiro ieviesēji gan uzskata, ka pāriešana uz jauno valūtu notikusi veiksmīgi, taču konstatēti arī daži pārkāpumi un neskaidrības. Piemēram, dažos veikalos gan pircēji gan pārdevēji nevēlējušies pieņemt citu eiro dalībvalstu eiro monētas. Bijušas problēmas arī ar cenu atspoguļošanu, kā arī satraukumu iedzīvotājos radīja piecu eiro trūkums bankomātos, taču dubultas maksas iekasēšana Rīgas sabiedriskajā transportā rādija īstu sašutuma vilni.

Pirmo eiro banknoti - 10 eiro -  1.janvārī uzreiz pēc pusnakts svinīgi izņēma premjers Valdis Dombrovskis.

Latvijas viena un divu eiro monētas rotā Mildas attēls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!