Foto: DELFI

Eiropas Komisija (EK) ir uzsākusi padziļināti izvērtēt valsts veikto atbalsta pasākumu un plānoto izmaiņu AS "Parex banka" restrukturizācijas plānā, portālu "Delfi" informē Privatizācijas aģentūras pārstāvis Guntis Kārkliņš.

Procedūras mērķis ir konstatēt, vai restrukturizācijas plāna ietvaros veiktie pasākumi, kā arī piedāvātie grozījumi atbilst EK noteikumiem par valsts atbalstu un ES kopējam tirgum.

Aģentūra "Reuters" vēsta, ka pārbaude sākta, jo ar atbalsta pasākumiem, iespējams, Latvija pārkāpusi ES nosacījumus.

Tāpat EK ir aizdomas, ka Latvijas atbildīgās iestādes restrukturizācijas gaitā nav pildījušas ES dotos solījumus. Komisijai ir bažas, ka papildus atbalsta pasākumi bija lielāki par minimāli nepieciešamajiem.

EK paziņojumā norādīts, ka ar Komisiju nav saskaņoti 2013.gadā īstenotie papildus atbalsta pasākumi, proti, subordinētie aizdevumi uz septiņiem gadiem, lai gan apstiprinātais termiņš bija pieci gadi. Vienam no šiem aizdevumiem termiņš pagarināts vēl uz 18 mēnešiem. Arī likviditātes līdzekļu atbalsts, kas piešķirts "Parex" pārsniedz limitu, ko noteikusi EK.

Tāpat Latvija nav izpildījusi savu apņemšanos pārdot "Citadeles" noguldījumu pārvaldījumu daļu.

Kopš restrukturizācijas plāna apstiprināšanas ir veikti atsevišķi tā papildinājumi un ir nepieciešams veikt padziļinātu izvērtējumu, lai EK varētu apstiprināt restrukturizācijas plāna ieviešanas atbilstību valsts atbalsta noteikumiem un ES kopējam tirgum, skaidro Kārkliņš.

Investoru piesaistes process no "Parex bankas" atdalītajai "Citadele bankai" tiek turpināts pēc iepriekš noteiktā darbu plāna, norāda Kārkliņš.

2010.gadā finanšu konsultants "Nomura" izstrādāja "Parex bankas" restrukturizācijas plānu. Izvērtējot vairākas "Parex bankas" restrukturizācijas iespējas un, ņemot vērā konsultanta "Nomura" ieteikumu, 2010.gada 23.martā Ministru kabinets nolēma atbalstīt "Parex bankas" restrukturizācijas modeli, kas paredz bankas aktīvu sadalīšanu un jaunas bankas izveidošanu. Restrukturizācijas plāns 2010.gada 15.septembrī ir saņēmis EK apstiprinājumu.

Restrukturizācijas plāna ieviešanas laikā atbilstoši aktuālajai ekonomiskajai situācijai bija nepieciešams veikt izmaiņas. Pēc Latvijas puses iniciatīvas 2012.gada augustā tika apstiprināti restrukturizācijas plāna grozījumi. Tāpat tika uzsāktas sarunas, lai veiktu būtiskus uzlabojumus un valstij būtu izdevīgāki nosacījumi privātā kapitāla piesaistes procesam bankai "Citadele".

Sarunās izskatīta vienošanās, ka privātā kapitāla piesaistei ir izvērtējami dažādi modeļi – viena vai vairāku investoru piesaiste vai akciju kotēšana biržā, skaidro Kārkliņš.

Pēc vairākām konsultācijām ar EK atbildīgās nodaļas pārstāvjiem EK tika iesniegts oficiālais lūgums pārskatīt Latvijas puses saistības pret EK. Uzsāktās procedūras ietvaros EK izvērtēs, vai līdz šim sniegtais valsts atbalsts un Latvijas priekšlikumi atbilst nosacījumiem.

Investoru piesaistes process bankai "Citadele" tiek turpināts pēc iepriekš noteiktā darbu plāna. Saskaņā ar apstiprināto stratēģiju, Privatizācijas aģentūra sadarbībā ar finanšu konsultantu "Société Générale" īsteno divu ceļu investoru piesaistes stratēģiju. Tā paredz iespēju pārdot akcijas tiešās pārdošanas darījumā, kā arī izvērtēt iespējas organizēt akciju sākotnējo publisko piedāvājumu biržā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!