Foto: DELFI
Eiropas Komisija (EK) sākotnējās atbildēs Finanšu ministrijai (FM) par iesniegto "Parex bankas" restrukturizācijas plānu atbalstījusi Latvijas izvēlēto pieeju bankas restrukturizācijai, proti, jaunas bankas izveidi, neproblemātisko aktīvu pārnešanu uz šo banku un privātā investora piesaisti tajā.

"Patlaban esam ļoti tuvu, lai panāktu saskaņojumu tehniskā līmenī, bet formāls EK lēmums varētu būt tuvākajos mēnešos," sacīja FM Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace.

Iepriekš gan tika pieļauts, ka EK savu atzinumu sniegs jau līdz šā gada 31.jūnijam. Taču Melnace norādīja, ka FM respektē EK lēmumu pieņemšanas procedūru, kas var beigties ar lēmumu gan jūlijā, gan arī vēl augustā.

Vienlaikus Melnace akcentēja, ka FM nav pamata domāt, ka EK nepiekritīs restrukturizācijai, tieši pretēji, plāns esot sagatavots atbilstoši labākajai Eiropā īstenotajai praksei, tostarp nodrošinot, ka restrukturizācijas slogu dala arī bijušie akcionāri, tādēļ FM domā, ka spēs panākt relatīvi ātru vienošanos.

Patlaban FM, kas vada sarunas ar EK par "Parex bankas" restrukturizāciju, iesniegusi EK nepieciešamo informāciju par "Parex bankas" restrukturizācijas plānu 99% apmērā, bet, ja radīsies nepieciešamība pēc papildu informācijas, tā tikšot iesniegta jūnija laikā.

"Svarīgākais un izšķirošai šajā procesā ir, lai EK būtu pietiekama un pilnīga informācija un lai Latvija un EK, pieņemot lēmumus par "Parex banku", balstītos uz vienādu un vienotu informāciju," uzsvēra Melnace.

Viņa arī uzsvēra, ka iepriekš ekonomikas ministra Arta Kampara (JL) paustais 1.jūlijs ir termiņš jaunās bankas izveidei, nevis "Parex bankas" sadalīšanai.

Kā ziņots, 1.jūnijā valdība pieņēma lēmumu uzdot Privatizācijas aģentūrai nodibināt jaunu kredītiestādi, kurā 100% kapitāla piederētu valstij Privatizācijas aģentūras personā. Tomēr vakar, 21.jūnijā, valdība slēgtajā sēdes daļā lēmusi, ka 25% jaunās bankas akciju piederēs arī Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai (ERAB).

Jau pagājušajā nedēļā Valsts kase izsniedza aizdevumu Privatizācijas aģentūrai, lai "Parex bankas" restrukturizācijas laikā nodibinātu jaunu banku, kuras pamatkapitāls veidotu četrus miljonus latu.

"Parex bankas" restrukturizācijas rezultātā izveidotās jaunās bankas prezidents, visticamāk, būs bankas pašreizējais padomes priekšsēdētājs Juris Jākobsons, iepriekš ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!