Foto: Publicitātes attēli
Sadalot "Parex banku", tās mazākuma akcionāram Eiropas Rekonstrukciju un attīstības bankai (ERAB) nodalītajā "Parex" "labajā" daļā jeb "Jaunajā bankā" piederēs 25% kapitāldaļu, pirmdien pēc valdības sēdes žurnālistiem pastāstīja premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Valdība 1.jūnijā nolēma dibināt jaunu valsts akciju sabiedrību sadalītās "Parex bankas" "labās" daļas pārņemšanai, tā īstenojot starptautisko konsultantu "Nomura International" ieteikto un Eiropas Komisijā apstiprināto "Parex" restrukturizācijas plānu.

Jauno valsts akciju sabiedrību jeb "Jauno banku" "Parex" "labās" daļas pārņemšanai dibinās Privatizācijas aģentūra (PA), un tam jānotiek līdz 1.jūlijam. Sestdien PA iesniegusi Finanšu kapitāla un tirgus komisijā (FKTK) "Jaunās bankas" dibināšanai nepieciešamo dokumentāciju. Darbam jaunās bankas valdē nominēti Juris Jākobsons, Valters Ābele un Guntis Beļavskis, savukārt darbam bankas padomē izvirzīti Andžs Ūbelis, Klāvs Vasks un Juris Vaskāns.

"Jaunās bankas" minimālais sākotnējais kapitāls ir ekvivalents pieciem miljoniem eiro, kas pārrēķināti latos saskaņā ar Latvijas Bankas noteikto valūtas kursu dienā, kad pieņemts lēmums izsniegt licenci bankas darbībai. Valsts jau piešķīrusi PA aizdevumu, lai "Jaunās bankas" pamatkapitālā ieguldītu četrus miljonus latu.

Arī šobrīd valsts īpašumā esošo "Parex bankas" akciju pārraugs ir PA. Tādēļ bija nepieciešams par pieciem miljoniem latu palielināt PA pamatkapitālu, ko valdība atļāva 12.maijā.

Jau ziņots, ka valdība no diviem starptautisko konsultantu piedāvātajiem "Parex" restrukturizācijas variantiem izvēlējās to, kas paredz labo aktīvu izdalīšanu jaunā uzņēmumā.

Ar starptautisko konsultantu "Nomura" noslēgts līgums par "Parex" restrukturizācijas plāna izstrādi un ieviešanu. Tāpat konsultants organizēs "Parex bankas" un restrukturizācijas rezultātā izveidoto vienību pārdošanu.

Patlaban 76,6% "Parex bankas" akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 19,7% - ERAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!