Foto: Publicitātes foto

Atbilstoši iepriekš noslēgtās vienošanās nosacījumiem par Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) saistību restrukturizāciju VAS "Privatizācijas aģentūra" (PA) ir iegādājusies ERAB piederošās 12,74 % akciju sabiedrības "Reverta" (Reverta) akcijas, samaksājot vienu eiro, informē PA pārstāvis Guntis Kārkliņš.

Līdz ar to atbilstoši "Parex banka" restrukturizācijas plānam un Ministru kabineta (MK) 2014. gada decembrī pieņemtajam lēmumam par saistību restrukturizāciju attiecībā pret ERAB, tiek izbeigta ERAB līdzdalība uzņēmumā "Reverta".

Jāatgādina, ka valdība aicināja ERAB kļūt par "Parex banka" akcionāru, ņemot vērā ERAB pieredzi restrukturizācijas jomā un reputāciju finanšu nozarē.

"Parex bankas" akciju pirkuma līgums un akcionāru līgums starp Latviju, PA, ERAB un "Parex banka" tika noslēgts 2009. gada 16. aprīlī.

2011. gada 22. novembrī valdība atbalstīja "Parex banka" turpmākās darbības modeli, paredzot bankas statusa maiņu. Finanšu un kapitāla tirgus komisija 2012. gada 15. martā atbalstīja lūgumu par labprātīgu atteikšanos no kredītiestādes licences un to anulēja. Līdz ar to "Parex banka" turpināja darboties ar nosaukumu "Reverta" un tika pārveidota par profesionālu problemātisko aktīvu pārvaldīšanas uzņēmumu.

PA īpašumā bija 84,15% "Reverta" akciju, ERAB piederēja 12,74% akciju, bet pārējiem akcionāriem kopā 3,11% akciju.

2014. gada 15. decembrī MK pieņēma lēmumu par saistību restrukturizāciju attiecībā pret ERAB, kas paredzēja PA veikt noslēdzošo maksājumu ERAB, un dzēst valsts izsniegtās garantijas. Vienošanās arī paredzēja, ka PA atpirks par vienu eiro ERAB piederošās akcijas "Reverta". Atpērkot ERAB akcijas, PA ir pabeigusi saistību restrukturizāciju. Pēc darījuma pabeigšanas PA īpašumā ir 96,89% "Reverta" akciju, klāstīja Kārkliņš.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas apstiprināto "Parex bankas" restrukturizācijas plānu "Revertas" darbība tiek izbeigta 2017. gada beigās. Līdz tam "Revertai" jāpabeidz portfeļa izstrāde un uzņēmuma darbība. Pašlaik atlikušajiem aktīviem tiek meklēts investors.

Kopumā 2008. gada rudenī finanšu grūtībās nonākušajā un valsts pārņemtajā "Parex bankā" valdība ieguldīja 1,2 miljardus latu jeb 1,7 miljardus eiro, ieskaitot visus sākotnējos ieguldījumus un izsniegtos galvojumus. "Citadele" un "Reverta" pakāpeniski atmaksā ieguldījumus.

ERAB ir starptautiska institūcija, kas 1991. gadā tika izveidota ar mērķi sekmēt pāreju uz tirgus ekonomiku un veicināt uzņēmējdarbības attīstību Centrālās un Austrumeiropas valstīs.

ERAB atbalsta projektus gan privātajā, gan publiskajā sektorā, nodrošinot tiešās investīcijas finansu institūcijām, infrastruktūrai, ražošanai un tirdzniecībai. Bankas investīcijas var tikt virzītas cilvēkresursu prasmju uzlabošanai ar mērķi uzlabot tirgus efektivitāti un stiprināt institūcijas, kas atbalsta šos tirgus. Galvenās ERAB finansējuma formas ir kredīti, investīcijas pamatkapitālā un garantijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!