Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) otrdien atbalstījusi AS "ABLV Bank" pašlikvidāciju, žurnālistiem sacīja komisijas priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

"Process ir sācies. Lēmums nebija viegls," sacīja Putniņš. "Tas ir acīmredzot pirmo reizi Latvijas vēsturē, ka pie šādiem apstākļiem banka pati ir spējīga īstenot likvidāciju. Lai pašlikvidētos, bankai jābūt maksātspējīgai ar pietiekamām rezervēm, lai šo maksātspēju apliecinātu. Lai par to pārliecinātos, jāveic virkne pārbaužu – nepieciešami audita slēdzieni, īpaši, ņemot vērā, ka banku uzraudzīja Eiropas Centrālā banka (ECB), kas arī atbalstījusi "ABLV Bank" pašlikvidāciju", sacīja Putniņš.

Otra lieta, kas visu procesu sarežģījusi, bijusi nepieciešamība pēc kontrolēm, kas ir obligātas, lai "pārliecinātos par visu to problemātiku, kas saistīta ar naudas atmazgāšanas bažām, kas izteiktas no ASV puses. FKTK bija jānodrošina tā platforma, kas turpmāk darbosies, lai FKTK turpmāk varētu pārbaudīt gan klientus, gan transakcijas, kas bankā notikušas," sacīja FKTK vadītājs. Lai naudu varētu saņemt, būs nepieciešams iziet papildus kontroles.

"Mēs esam radījuši pamatu pašlikvidācijas plānam," sacīja Putniņš. Bez šīsdienas lēmuma tālāka virzīšanās nebūtu iespējama. Pašlikvidācijas procesu finansēs pati "ABLV Bank".

"Tagad mēs pārejam pie otrās darba daļas – tuvākajos mēnešos tiks izstrādāts ļoti detalizēts pašlikvidācijas plāns, kurā tiks iezīmētas tās procesa kartes, kas notiks turpmākajos gados, proti, kas un kad šajā likvidācijas procesā notiks," skaidroja Putniņš.

FKTK ārkārtas sēdē otrdien lēmusi atļaut "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu. Par šādu lēmumu FKTK ir informējusi ECB. Tuvākajās dienās FKTK sagatavos lēmuma projektu par kredītiestādei izsniegtās licences anulēšanu un iesniegs to ECB.

Trīs dienu laikā pēc licences anulēšanas bankas likvidācijas procesa īstenotājiem ir jāpublicē paziņojums par pašlikvidāciju "Latvijas Vēstnesī". Tas būs sākums trīs mēnešu termiņam kreditoru prasījumu pieteikšanai.

Pašlikvidācijas process ir pamats bankas vadības maiņai, valdes funkcijas turpmāk pārņemot likvidatoriem, skaidroja Putniņš.

FKTK ir apstiprinājusi visus četrus izvēlētos likvidatorus. Arvīds Kostomārovs, Andris Kovaļčuks, Elvijs Vēbers un Eva Berlaus – šie cilvēki nodrošinās bankas pašlikvidācijas procesu.

Komisija ir guvusi pārliecību, ka visi bankas pieteiktie likvidatoru kandidāti varēs nodrošināt objektīvu un neatkarīgu lēmumu pieņemšanu, tāpat nav konstatēti iespējami interešu konflikti, sacīja FKTK vadītājs.

Uz jautājumu, vai paredzēta pašlikvidācijas procesa uzraudzība no malas, Putniņš atbildēja apstiprinoši, sakot, ka ir paredzēts, ka FKTK arī atsevišķiem uzdevumiem liks konsultantu. "Var gadīties, ka arī zināmi darba nogriežņi likvidācijas procesā tiks uzdoti ārējām konsultantam, kas būs komisijas līgts," sacīja Putniņš.

Putniņš sacīja, ka šajā procesā kreditoriem ir jāatgūst visi savi līdzekļi. Un nākamajām kreditoru kārtām faktiski būtu jāsaņem ieguldītā nauda.

Kopumā 20 051 "ABLV Bank" klientam pienākas garantētā atlīdzība un tā sedz visu ieguldījumu. 3768 klientiem, kuriem pienākas garantētā atlīdzība, tā nesedz visu ieguldījumu, sacīja FKTK pārstāvis.

FKTK vadītājs sacīja, ka nevar atklāt, vai komisijas balsojums par "ABLV Bank" pašlikvidāciju bijis vienbalsīgs. Tā esot ierobežotas pieejamības informācija.

Savukārt uz jautājumu, vai maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavība ietekmējusi FKTK darbu, Putniņš atbildēja noliedzoši.

Viņš izteicās, ka notikušajam neesot nekādas saistības ne ar komisijas lēmumu, ne darbu. Putniņš gan sacīja, ka viņam grūti izteikties par šo notikumu, jo par to viņš zinot tikai no medijiem.

Kā atzīmē FKTK, komisija ir izskatījusi "ABLV Bank" pašlikvidācijas plānu un visus papildu iesniegtos dokumentus, arī tos, kas atspoguļo bankas finanšu stāvokli, izvērtējot spēju noteiktā termiņā un pilnā apmērā izpildīt tās saistības pret saviem kreditoriem.

Šajā izvērtēšanas mehānismā bija iesaistītas vairākas uzraugošās institūcijas, kā arī neatkarīga zvērinātu revidentu komercsabiedrība, kas veica bankas aktīvu kvalitātes pārbaudi un pašlikvidācijas pieņēmumu izvērtējumu.

Balstoties visā iepriekšminētajā, FKTK ir secinājusi, ka "ABLV Bank" ir pietiekams aktīvu apmērs, lai apmierinātu visu kreditoru prasījumus, un atļauj sākt pašlikvidācijas procesu, kurā turpmāku uzraudzību, nodrošinot nepieciešamos kontroles mehānismus noziedzīgi iegūtu līdzekļu iespējamas legalizācijas novēršanā, veiks FKTK.

Putniņš norāda, ka FKTK padomes lēmums, kura mērķis ir bankas likvidācijas gaitā aizsargāt tās kreditoru intereses, ir loģisks iznākums, kas atspoguļo pacietīgu un rūpīgu FKTK ekspertu darbu vairāk nekā trīs mēnešu garumā, kurā nav vietas kļūdainiem pieņēmumiem.

"Tas ir līdz šim nepieredzēts jeb bezprecedenta risinājums Latvijā bankas darbības izbeigšanai. Mēs uzskatām, ka šajā gadījumā no visām iespējamām likvidācijas metodēm tieši kontrolēta pašlikvidācija būs tā, kas nodrošinās FKTK turpmāku iesaisti un nepieciešamības gadījumā arī ietekmi uz notiekošo bankas pašlikvidācijas procesu, tai skaitā bankas aktīvu aizsardzību un visu izmaksājamo līdzekļu kontroles, lai novērstu iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju šajā procesā," atzīmē Putniņš.

"Tāpēc esam padomājuši arī par to, kā vispiemērotākajā veidā tieši šim procesam piesaistīt FKTK pastāvīgu pilnvarnieku komandu bankā. Otrdienas lēmums parāda to, ka bankas finanšu situācija ir atbilstoša šādam risinājumam, tādējādi sevi ir attaisnojis Latvijā esošais uzraudzības ietvars, kas paredzēja augstākas prasības ārvalstu klientu segmentā strādājošajām bankām," atzīst FKTK vadītājs.

FKTK atbilstoši Kredītiestāžu likumam turpinās uzraudzīt bankas likvidatoru darbību līdz pašlikvidācijas procesa noslēgumam, lai nodrošinātu likumību un kreditoru intereses atbilstoši šajā gadījumā īpaši izveidotajiem kontroles mehānismiem nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanai, kā arī izvērtēs likvidatoru darbības pārskatus, sekos līdzi procesa norises apstiprinātajam plānam, izskatīs sūdzības par likvidatoru darbību.

Jau ziņots, ka pēc ASV Valsts kases Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla (FinCEN) 13. februārī publicētā ziņojuma, kurā tika rosināts noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, bankas darbība tika paralizēta un bankas akcionāri 26. februārī pieņēma lēmumu par bankas pašlikvidāciju.

Banka 5. martā iesniedza uzraugam pašlikvidācijas projektu.

"ABLV Bank" gadījuma klasisks pašlikvidācijas process nenotiks, atsaucoties uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja Pētera Putniņa teikto, iepriekš vēstīja LNT ziņu raidījums.

Tikmēr raidījums "Nekā personīga" ziņoja, ka ASV ir iebildusi iecerei "ABLV Bank" pašlikvidācijas procesā iesaistīt Latvijas puses auditorus "Ernst&Young", tikmēr Latvija, iespējams, atteikusies no starptautiski plaši pazīstamās, ASV bāzētās kompānijas "Kroll" piesaistes likvidēšanas uzraudzībai.

Savukārt premjers Māris Kučinskis (ZZS) iepriekš paziņoja, ka "ABLV Bank" pašlikvidāciju plānots saskaņot arī ar ASV institūcijām.

Kā ziņots, bankas pašlikvidācija ir viens no trim Kredītiestāžu likumā paredzētajiem kredītiestādes likvidācijas veidiem, un tā iespējama vien tad, ja kredītiestādei ir pietiekami savi aktīvi kreditoru saistību segšanai, portālam "Delfi" skaidroja KPMG Zvērinātu advokātu biroja vadītāja advokāte Una Petrauska.

Atbilstoši likumam kredītiestādes likvidācija var notikt trīs veidos – jau minētā pašlikvidācija, likvidācija uz tiesas nolēmuma pamata un bankrota gadījumā, kas arī ir uz tiesas nolēmuma pamata, bet jau maksātnespējas procesa ietvaros.

Pirmie divi likvidācijas veidi – pašlikvidācija un uz tiesas nolēmuma pamata – attiecināmi tikai uz gadījumiem, kad kredītiestādei ir pietiekami savi aktīvi kreditoru saistību segšanai, skaidroja Petrauska.

Savukārt likvidācija bankrota gadījumā notiek, ja kredītiestādes maksātnespējas procesa ietvaros tiesa ir pieņēmusi nolēmumu par bankrota procedūras sākšanu, jo kredītiestādes sanācija nav iespējama. Tāda bija situācija AS "Latvijas Krājbanka" gadījumā. Auditorkompānija "KPMG Baltics" ir likvidējamās "Latvijas Krājbankas" administrators.

Visos likvidācijas gadījumos FKTK ir tiesības pieprasīt un saņemt informāciju par likvidācijas procesu, likvidatoram ir pienākums publicēt ikmēneša atskaites par likvidācijas gaitu. Konkrēti termiņi, kādos kredītiestāde likvidējama, likumā nav noteikti.

Likvidācijas procesus, kas sākti ar tiesas nolēmumu, vada no FKTK puses tiesai ieteikts likvidators. Akcionāriem šajā procesā nav nekādas ietekmes. Arī lēmumu par likvidācijas procesa pabeigšanu, kas sākts uz tiesas nolēmuma pamata, pieņem tiesa, kura veic arī procesa uzraudzību, kas nenotiek pašlikvidācijas gadījumā.

Atbilstoši kredītiestāžu likumam pašlikvidācijas gadījumā likvidatoru izraugās un ieceļ kredītiestādes akcionāru sapulce. Ja likvidācijas procesu uzsāktu uz tiesas nolēmuma pamata, likvidatoru izraudzītu FKTK, vadoties no profesionālo organizāciju ieteiktiem kandidātiem, un tie varētu būt vai nu advokāti, vai zvērināti revidenti.

Uz akcionāru izraudzītu likvidatoru šie kritēriji tieši neattiecas, un akcionāri var izraudzīt likvidatoru pēc saviem ieskatiem. Tāpat uz akcionāru ieceltu likvidatoru neattiecas Kredītiestāžu likuma noteikumi par atlīdzības apmēru – tā tiek noteikta ar akcionāru sapulces lēmumu, faktiski vienojoties ar likvidatoru, atzīmēja advokāte.

Neskatoties uz to, ka kredītiestādes akcionāriem ir tiesības pieņemt lēmumu par pašlikvidāciju un par likvidatora iecelšanu, šī lēmuma spēkā stāšanās ir atkarīga no uzrauga akcepta.

FKTK ir jāiesniedz iesnieguma projekts par pašlikvidāciju un ziņas par iespējamo likvidatoru līdzās citai likumā un uzrauga pieprasītai informācijai par aktīvu pietiekamību saistību dzēšanai.

Raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" iepriekšējais Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns izteicās, ka banku uzraugam – Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) – "ABLV Bank", kas pēc ASV ziņojuma par dažādiem pārkāpumiem saskārās ar reputācijas krīzi un paziņojusi par pašlikvidāciju, būtu jāīsteno pamatīga inventarizācija, lai nošķirtu labo daļu no šaubīgās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!