Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) nesagaida, ka Krievijā grūtībās nonākušās bankas "M2M Private bank" sarežģījumi varētu būtiski ietekmēt Latvijā strādājošās "Bank M2M Europe" darbību.

FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Laima Auza paskaidroja, ka grūtības pašlaik radušās Krievijas bankai "M2M Private bank", kas pieder ATB jeb "Aziatskij-Tihookeanskij bank". Savukārt Latvijā darbojas banka ar līdzīgu nosaukumu "Bank M2M Europe". Kaut arī vienam no "Bank M2M Europe" akcionāriem ir netieša līdzdalība arī "M2M Private bank", tomēr FKTK vērš uzmanību, ka "Bank M2M Europe" ir juridiski autonoma kredītiestāde un ikdienā veic patstāvīgu darbību Latvijā, tostarp nodrošina regulējošo prasību ievērošanu, tāpēc FKTK nesagaida, ka situācija Krievijā varētu būtiski ietekmēt bankas Latvijā darbību.

Pēc Latvijas Komercbanku asociācijas datiem, šogad jūnija beigās "Bank M2M Europe" bija pēc aktīviem 17.lielākā banka Latvijā.

Kā ziņots, Krievijas banka ATB, kas pilnībā kontrolē uz turīgu klientu apkalpošanu orientēto Krievijas banku "M2M Private bank", paziņojusi, ka kopā ar Krievijas centrālo banku strādā pie plāna, kā normalizēt "M2M Private bank" darbu pēc tam, kad "M2M Private bank" 10.novembrī pārtrauca maksājumu veikšanu, bet pirms tam neizpildīja repo darījumu saistības.

Radušās problēmas ar "M2M Private Bank" maksājumu veikšanu ATB nodēvēja par pagaidu. Paziņojumā paskaidrots, ka tas saistīts ar īslaicīgu likviditātes trūkumu. Paziņojumā arī lēsts, ka "M2M Private Bank" šonedēļ varētu atjaunot normālu darbību.

ATB ir vienīgā "M2M Private Bank" īpašniece kopš šā gada jūlija. ATB galvenais akcionārs ir zelta ieguves kompānijas "Petropavlovsk" dibinātāji Pīters Hambro un Aleksejs Maslovskis, kā arī viņu partneris Andrejs Vdovins. ATB akcionāru vidū ir arī ārvalstu kompānijas "East Capital Financials Fund" un IFC, kas kontrolē attiecīgi 17,91% un 6,71% akciju.

Vietnes "Banki.ru" dati liecina, ka oktobrī ATB pēc aktīvu apmēra bija 52.lielākā banka Krievijā (pēc ziņu aģentūras "Interfax" aprēķiniem trešajā ceturksnī tā bija 49.lielākā banka Krievijā). Savukārt "M2M Private Bank" ierindojās 163.vietā.

Latvijā reģistrētajā bankā "Bank M2M Europe" Vdovina ģimenei pieder 79,7% akciju, bankas valdes priekšsēdētājam Robertam Idelsonam - 4,93% akciju, Igora un Tatjanas Rapoportu ģimenei - 9,46% akciju, bet privātu investoru grupai "DMD Holding" - 5,91%.

"Bank M2M Europe" valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons svētdien norādīja, ka radusies situācija nekādi neietekmēs Latvijas "Bank M2M Europe", jo abām bankām ir tikai viens kopīgs akcionārs - Andrejs Vdovins, un nekādu citu saistību nav.

Idelsons sacīja, ka "M2M Private Bank" darbojas Krievijā, bet "Bank M2M Europe" ir atsevišķa banka Eiropā. Viņš arī piebilda, ka Krievija jau vairākus gadus ir riskanta valsts un "Bank M2M Europe" nenodarbojas "ar kopējām operācijām ar tās Krievijas struktūrām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!