Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) jau veic pārbaudi par medijos izskanējušo informāciju, ka interneta autortiesību pirātisma vietnes "Kickass Torrents" ieņēmumi plūduši arī caur Latvijas bankām.

FKTK sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Līcīte atzina, ka FKTK veic izpēti visos gadījumos, kad tās rīcībā nonāk informācija par kādas bankas iespējamu iesaistīšanos naudas atmazgāšanas darījumos. Arī par šo medijos izskanējušo informāciju FKTK jau veic pārbaudi. Ja pārbaudes rezultāti liecinās par kādas Latvijas kredītiestādes likuma normu pārkāpumiem, FKTK attiecīgi reaģēs un piemēros sankciju, kuras apmērs atkarīgs no konstatētā pārkāpuma smaguma.

Pārbaude tiks veikta operatīvi, un tās rezultāti, visticamāk, būs zināmi jau tuvāko divu mēnešu laikā, informēja finanšu tirgus uzrauga pārstāve.

Portāls "rus.lsm.lv" rakstīja, ka "Kickass Torrents" sāka darbību 2008. gadā un pakāpeniski kļuva par vienu no lielākajām nelegālo failu apmaiņas vietnēm, kur, neievērojot autortiesības, pieejama mūzika, filmas, televīzijas raidījumi, grāmatas elektroniskā formātā un cits saturs.

"Kickass Torrents" lielākos ieņēmumus guvis no reklāmas, un pēdējā gada laikā pirātiskās vietnes ieņēmumi sasnieguši 22,3 miljonus dolāru. Kā apgalvo ASV izmeklētāji, laikā no pagājušā gada augusta līdz šā gada martam caur kontiem Latvijā pārskaitīti vairāk nekā 28 miljoni eiro.

Izmeklētāji "Kickass Torrents" finanšu mehānismu sāka pētīt pagājušā gada rudenī, bet novembrī lietā parādījās pēdas, kas veda uz Latviju.

Portāls "rus.lsm.lv" rakstīja, ka aģents, pārstāvot kādu it kā reāli eksistējošu informācijas tehnoloģiju jomā strādājošu uzņēmumu, nosūtīja "Kickass Torrents" paziņojumu ar vēlmi vietnē izvietot reklāmu, pēc kā sākās sarakste, kuras rezultātā decembrī tika nosaukta cena – 300 ASV dolāru dienā, kā arī norādīts konta numurs, uz kuru pārskaitīt šo naudu, – Latvijas komercbankā "Reģionālā investīciju banka".

Konts bankā atvērts uz kompānijas "GA Star Trading Ltd." vārda, kuras juridiskā adrese ir ofšorā – Belizā. Tad notikusi atkārtota sarakste, un arī šajā gadījumā norādīts konts Latvijas komercbankā "Reģionālā investīciju banka". Vēlāk rekvizīti mainījušies, un samaksu par reklāmu lūgts veikt uz "AS Eesti Krediidipank, account number *6107" uz Lielbritānijā reģistrētās "Glomeratus LTD" vārda. "Eesti Krediidipank" ir struktūrvienība arī Latvijā, taču no dokumenta nevar saprast, vai runa ir par kontu šajā struktūrvienībā vai arī bankas galvenajā mītnē Igaunijā.

Saskaņā ar savstarpējās palīdzības lūgumu izmeklētāji nosūtījuši pieprasījumu Latvijas kolēģiem un saņēmuši banku izrakstus, kas ļāvuši pateikt, cik lielā mērā izmantotas Latvijas bankas.

ASV izmeklētāji lūguši tiesu izsniegt orderi, lai uzliktu arestu kontam komercbankā "Reģionālā investīciju banka". Izmeklēšanā secināts, ka no pagājušā gada 28. augusta līdz šā gada 10. martam uz šo kontu pārskaitīti līdzekļi kopumā 28 411 357 eiro apmērā. Tiesa, 10. martā šajā kontā bija atlikuši vien 14 656 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!