Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pievērš uzmanību AS “Norvik banka” notiekošajam.

Pagaidām nevar teikt, ka neto izpratnē "Norvik bankā" būtu kādas ļoti lielas svārstības notikušas, kas būtu īpaši netipiskas, žurnālistiem sestdien sacīja FKTK vadītājs Pēters Putniņš.

"Pievēršam uzmanību šai bankai arī. Tāpat kā visām citām," par "Norvik banku" apliecināja banku uzraugs.

Viņš uzsvēra, ka arī citās bankās vidējie noguldījumu rādītāji ir stabili. Latvijas banku sektorā kopējo noguldījumu apmērs turas 20 miljardu eiro apmērā, paskaidroja banku uzraugs.

Jau vēstīts, ka kopš otrdienas "Norvik bankas" noguldītāji izņēmuši no bankas vairāk nekā 43 miljonus eiro, par to "Bloomberg" pastāstījis bankas īpašnieks Grigorijs Guseļņikovs.

Noguldījumu aizplūšana notikusi pēc tam, kad otrdien kukuļošanas lietā aizdomās turētais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs preses konferencē izteicās, ka Guseļņikovs savulaik maldinājis banku uzraugu, un runāja par iespējamu bankas licences zaudēšanu.

Guseļņikovs "Bloomberg" teicis, ka Rimšēvičs cēlis neslavu "Norvik bankai", atmaksājot par to, ka Guseļņikovs atklājis informāciju, ka Latvijas Bankas prezidents no viņa centies izspiest kukuļus.

Jau ziņots, ka "Norvik banka" pērn decembrī vērsās Starptautiskajā investīciju strīdu izskatīšanas centrā pret Latviju, sūdzoties, ka Latvijas iestādes pret banku īstenojušas "negodīgu, patvaļīgu, nepareizi motivētu un nepamatotu regulatīvo pieeju".

Latvijas amatpersonas par šo sūdzību pret valsti komentāros ir skopas. Putniņš šonedēļ Latvijas Televīzijas raidījumā "Tieša runa" sacīja, ka banku uzraugs var sniegt pamatojumu katram pārmetumu punktam. Viņš arī norādīja, ka lietas satura komentēšana var kaitēt valsts interesēm, un mudināja to nedarīt.

Rimšēvičs šonedēļ preses konferencē izteicās, ka "Norvik banka" un tās īpašnieki prasībā šķīrējtiesā no Latvijas vēlas piedzīt 200 miljonus eiro, bet Guseļņikovs portālam "rus.delfi.lv" sacīja, ka nezinot, no kurienes šāda summa ņemta.

Valsts policija sākusi kriminālprocesu pēc "Norvik bankas" iesnieguma par to, ka augsta amatpersona finanšu sektorā no bankas lielākā akcionāra izspiedusi kukuļus.

Tomēr kriminālproces, kurā Rimšēvičam piemērots aizdomās turētā statuss pēc Krimināllikuma 320. panta 4. daļas par kukuļa pieprasīšanu, izspiešanu vai pieņemšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa vai valsts amatpersona, nav saistīts ar Guseļņikova paustajiem pārmetumiem Rimšēvičam.

"Norvik banka" ir pēc aktīvu apjoma astotā lielākā banka Latvijā. Pērn trešā ceturkšņa beigās tā noguldījumos bija piesaistījusi 684 miljonus eiro, no kā 442 miljoni eiro ir pieprasījuma noguldījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!