Foto: LETA

Sestdien banka "Citadele" Rīgā prezentēja pirmo Latvijā uzstādīto bankomātu, kura valodu izvēlnē iekļauta latgaliešu valoda.


Pirmie bankomāti ar latgaliešu dialektu ir uzstādīti bankas "Citadele" centrālajā filiālē Rīgā, Republikas laukumā 2a, bet visos bankomātos latgaliešu dialektu plānots ieviest līdz šā gada beigām, informē bankas ārējās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece.
"Citadele" izvēlējusies bankomātā uzstādīt latgaliešu valodu, domājot par klientiem, kuriem arī ikdienā ir svarīga latgaliskā identitāte. Pirms uzstādīt latgaliešu valodu visos 163 "Citadeles" bankomātos, banka vēlējās noskaidrot latgaliešu valodas zinātāju domas par to, kā labāk latgaliski izteikties, norāda banka.

Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes profesore Janīna Kursīte-Pakule uzlaboto bankomātu prezentācijas pasākumā uzsvēra, ka latgalieši ir un var būt lepni, ka savu valodu ir saglabājuši līdz pat mūsdienām, ka tā ir dzīva: "Katrs novads, vai tie ir latgaļi, kurši vai sēļi, – mēs esam bagāti ar to, ka saglabājam savu valodu un tradīcijas. Tās ir sastāvdaļas, kas veido Latviju. Izloksnes atver sirdis, nevis kaut kas viens, pareizais un vienveidīgais."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!