Foto: LETA

Nākamnedēļ, 4. aprīlī, eirozonā apgrozībā nonāks jaunās Eiropas sērijas 50 eiro banknotes.

Jaunā banknote ir līdzīga pirmās sērijas 50 eiro banknotei, bet tai ir ir uzlabots dizains un drošība.

Šī ir ceturtā Eiropas sērijas banknote, kas nonāks pie 338 miljoniem eirozonas iedzīvotāju. Pieredze ar jauno 10 un 20 eiro banknošu ieviešanu liecina, ka tās strauji iekarojušas vietu iedzīvotāju maciņos, un pirmās sērijas banknotes ir sastopamas reti. Centrālā banka prognozē, ka līdzīga situācija būs arī ar 50 eiro banknoti.

Jaunās 50 eiro banknotes apgrozībā nonāks pakāpeniski – ar komercbanku un inkasācijas kompāniju starpniecību. Latvijas Bankā no komercbankām ienākošās pirmās sērijas banknotes tiks aizstātas ar otrās sērijas banknotēm. Iedzīvotājiem un arī uzņēmējiem nekur nav jāiet speciāli mainīt savu naudu, jo viss notiks automātiski skaidras naudas apstrādes ciklā. Turklāt pirmās sērijas banknotes saglabās savu vērtību bez laika ierobežojuma.

50 eiro banknote ir visbiežāk izmantotā eiro banknote gan Latvijā, gan eirozonā kopumā. Eirozonā 50 eiro banknote veido 46% no kopējā banknošu skaita apgrozībā, bet Latvijā – 34%. Otra biežāk izmantotā banknote ir 20 eiro banknote.

Latvijas Bankas valdes loceklis, Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms žurnālistiem pastāstīja, ka gatavošanās jaunās banknotes ieviešanai notika jau ilgāk nekā gadu – tika veikti naudas automātu un citu iekārtu testi, tika pārbaudīta programmatūra un risināti citi tehniski jautājumi. Skaidras naudas lielāko izmantotāju, piemēram, banku, degvielas un dzērienu tirgotāju, autostāvvietu pakalpojumu sniedzēju pārstāvji izrādīja lielu interesi par iespēju ar Latvijas Bankas ekspertu palīdzību pārbaudīt savu iekārtu darbību. Turklāt šoreiz Latvijas Banka iedibināja jaunu praksi un aicināja uzņēmējus uz vairākiem semināriem par jauno banknoti.

Latvijas Bankas pasūtītie socioloģiskie mērījumi liecina, ka Latvijas iedzīvotāji ir apmierināti ar eiro banknošu drošību, dizainu un apgrozībā esošās naudas kvalitāti. Pētījumu uzņēmuma "Latvijas Fakti" šogad februārī veikta aptauja liecina, ka ar banknošu drošību apmierināti ir 76% aptaujāto, ar banknošu dizainu apmierināti 72%, bet ar naudas tīrību un kvalitāti apmierināti 65% izvaicāto. Vairākums aptaujāto Latvijas iedzīvotāju ir pietiekami informēti par eiro monētu un banknošu drošības pazīmēm, lai atšķirtu tās no viltojumiem.

Uz jaunās 50 eiro banknotes redzams logs ar portretu – jauns un inovatīvs pretviltošanas elements, kuru pirmoreiz izmantoja Eiropas sērijas 20 eiro banknotē. Aplūkojot banknoti pret gaismu, tās augšējā malā hologrammā ietvertais logs kļūst caurskatāms un tajā banknotes abās pusēs redzams grieķu mitoloģijas tēla Eiropas portrets. Šis portrets redzams arī ūdenszīmē. Banknotes aversā redzams smaragdzaļš skaitlis – spīdošs skaitlis, kas, banknoti pagrozot, maina krāsu no smaragdzaļas uz tumši zilu un uz kura saskatāms kustīgas gaismas efekts. Šo pretviltošanas elementu dēļ ir viegli noteikt jaunās 50 eiro banknotes autentiskumu, banknoti aptaustot, apskatot un pagrozot, informē Eiropas Centrālā banka.

Apgrozībā ir septiņu nominālvērtību eiro banknotes - pieci, 10, 20, 50 , 100, 200 un 500 eiro, un uz tām attēloti dažādu Eiropas vēstures periodu arhitektūras stili. Uz piecu eiro banknotes attēlots antīkais periods, 10 eiro – romānika, 20 eiro – gotika, 50 eiro – renesanse, 100 eiro – baroks un rokoko, 200 eiro – 19.gadsimta tērauda un stikla arhitektūra, 500 eiro – 20.gadsimta arhitektūra. Lai cīnoties ar nelegāliem naudas darījumiem, pieņemts lēmums apturēt 500 eiro banknošu emisiju 2018. gada beigās.

Pirmā otrās jeb Eiropas sērijas banknote bija pieci eiro, un tā tika laista klajā 2013. gada pavasarī. Tai sekoja Eiropas sērijas 10 eiro banknote, kas apgrozībā nonāca 2014. gada septembrī, un 20 eiro banknote, kas apgrozībā nonāca 2015. gada novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!