Foto: LETA

Lai izmaksātu valsts garantētās atlīdzības licenci zaudējušās AS "Trasta komercbankas" noguldītājiem, nepieciešami apmēram 64 miljoni eiro, piektdien žurnālistus informēja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Ar FKTK padomes lēmumu šodien bankā iecelti pagaidu pilnvarnieki, kuri sagatavos infrastruktūru, lai varētu veikt garantēto noguldījumu izmaksu klientiem.

Putniņš uzsvēra, ka garantētajiem noguldījumiem varēs izmantot pašas bankas naudu un nebūs nepieciešami Noguldījumu garantiju fonda līdzekļi vai valsts budžeta nauda. Noguldījumu garantiju fondā pašlaik uzkrāti vairāk nekā 100 miljoni eiro. Noguldījumu atmaksai tiks izmantoti visi bankas aktīvi, tai skaitā arī bankas akcionāru līdzekļi.

Kopējā noguldījumu summa bankā ir 276 miljoni eiro. No šīs summas 25 miljoni ir rezidentu noguldījumi, bet nerezidentu noguldījumi ir apmēram 250 miljoni eiro. Nerezidentu vidū pārsvarā ir NVS pilsoņi, kā arī juridiskas personas no dažādām jurisdikcijām.

FKTK padome šodien konstatēja, ka "Trasta komercbankā" iestājusies noguldījumu nepieejamība, jo bankai anulēta kredītiestādes darbības licence.

FKTK sola, ka meklēs iespēju sākt garantēto atlīdzību izmaksu pēc iespējas ātrāk. Noguldījumu garantiju likums paredz, ka garantētās atlīdzības izmaksa jāsāk 20 darbdienu laikā no noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienas. Par garantētās atlīdzības izmaksas kārtību, vietu un laiku FKTK padome informēs pēc lēmuma pieņemšanas.

No Noguldījumu garantiju fonda tiek izmaksāta garantētā atlīdzība līdz 100 000 eiro apmērā gan fiziskām, gan juridiskām personām par visu veidu noguldījumiem jebkurā valūtā. Garantētā atlīdzība attiecas uz bankas klientu noguldījumiem, uz noguldījumu procentiem, kas uzkrāti līdz noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienai, uz atlikumiem norēķinu kontos vai algas kontos un uz līdzekļiem krājkontos. Garantētā atlīdzība attiecas arī uz klientu noguldījumiem "Trasta komercbankas" filiālē Kiprā.

Izmaksājamā garantētā atlīdzība katram klientam tiks aprēķināta, sasummējot noguldījumus visos kontos, ja šie noguldījumi ir sadalīti vairākos kontos, informē FKTK.

FKTK priekšsēdētājs Putniņš šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja, ka kopumā "Trasta komercbankai" ir aptuveni 5800 klientu - aptuveni līdzīgs skaits rezidentu un nerezidentu.

Noguldījumi, kas pārsniedz valsts garantētos 100 000 eiro, ir 265 "Trasta komercbankas" klientiem. No tiem 59 ir Latvijas rezidenti, tostarp 44 privātpersonas un 15 juridiskas personas. Savukārt 206 ir nerezidenti, tajā skaitā 52 privātpersonas un 154 juridiskas personas.

Putniņš pauda pārliecību, ka bankas likvidācijas procesā tiks atmaksāta arī lielākā daļa no tiem noguldījumiem, kas pārsniedz valsts garantēto summu.

Tiem, kam noguldījumu pārsniedz 100 000 eiro, noguldījumu apjomu ir dažāds – gan vairāki simti tūkstoši eiro, gan arī miljoni, informēja Putniņš.

Kā ziņots, Eiropas Centrālā banka pēc FKTK ierosinājuma 3. martā anulēja "Trasta komercbanka" licenci. Komisija rosināja licences anulēšanu, jo banka ilgstoši pieļāvusi nopietnus pārkāpumus vairākās svarīgās darbības jomās un secināts, ka bankai nav iespējams piemērot noregulējumu jeb glābt to sabiedrības interesēs.

Putniņš nedomā, ka notiekošais ar "Trasta komercbanku" varētu sekmēt noguldījumu aizplūšanu no citām nerezidentu biznesā strādājošām bankām. Putniņa ieskatā, katra klienta interesēs ir, lai valstī, kur viņš nogulda savu naudu, bankas ir stabilas un strādā saskaņā ar likumu. "Trasta komercbankas" aizvēršana ir signāls tam, ka iestādes kontrolē situāciju banku sektorā un nepieļauj nepienācīgu tirgus dalībnieku eksistenci, žurnālistiem sacīja Putniņš.

FKTK priekšsēdētājs pauda cerību, ka nākamgad banku skaits Latvijā būs tāds pats kā šogad. "Ceram, ka banku industrija saglabās savu spēku arī turpmāk," teica finanšu tirgus uzrauga vadītājs. Vienlaikus viņš atzina: ja citās bankās būs līdzīgas problēmas kā "Trasta komercbankā", tad FKTK rīkosies līdzīgi.

"Trasta komercbanka" darbojusies kopš 1989. gada un piedāvāja pakalpojumus gan vietējiem, gan ārzemju klientiem. Ārpus Latvijas bankas konsolidētajai grupai ir pārstāvniecības Krievijā, Ukrainā, Kazahstānā, Tadžikistānā, Azerbaidžānā, kā arī filiāle Kiprā.

Personas, kurām ir būtiska līdzdalība bankā, ir Igors Buimisters (no 33% līdz 50%) un Ivans Fursins (netiešā ceļā iegūta līdzdalība no 20% līdz 33%).

Pērn trešā ceturkšņa beigās "Trasta komercbanka" bija 13. pēc aktīviem lielākā banka Latvijā.

2015.gadu "Trasta komercbanka" noslēdza ar 4,66 miljonu eiro zaudējumiem, teikts neauditētajā bankas finanšu pārskatā. Savukārt grupas zaudējumi 2015.gadā bija 6,21 miljons eiro. Zaudējumi gan ir mazāki nekā 2014.gadā, kad "Trasta komercbanka" strādāja ar 12,75 miljonu eiro zaudējumiem, bet grupas zaudējumi bija 14 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!