Foto: LETA
Iedzīvotājiem ir liela interese par Latvijas eiro monētu sākumkomplektiem, kuru pārdošana komercbanku filiālēs, 302 pasta nodaļās un Latvijas Bankas kasēs uzsākta otrdien, novēroja portāls "Delfi".

Drīz pēc atvēršanas Latvijas Bankas kasēs Rīgā, K.Valdemāra ielā 1B, bija izveidojusies vairāku desmitu cilvēku rinda. Tā gan bija mazāka par Paritātes lata pārdošanas dienā piedzīvoto ažiotāžu. Pastiprināta interese pēc eiro sākumkomplektiem vērojama arī pie atsevišķām komercbankām.

Iedzīvotāji pārsvarā iegādājas visus piecus atļautos sākumkomplektus un ar lielu interesi apskata Latvijas eiro monētas.

Savukārt ap plkst.11 cilvēku plūsma jau esot nedaudz apsīkusi un faktiski rindas ir beigušās un tajās stāv pāris cilvēku.

Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms iepriekš uzsvēris, ka eiro sākumkomplekti domāti jaunās naudas iepazīšanai, nevis savu iekrājumu apmaiņai. Latvijas Banka uzsver, ka ažiotāžai un panikai nav nekāda pamata, jo jau drīz pienāks 1.janvāris un visi iegūs iespēju tikt pie jaunās naudas (norēķinu kontos lati uz eiro konvertēsies automātiski, bet skaidro naudu varēs apmainīt ilgstošu laika posmu, Latvijas Bankā – pat mūžīgi).

Kā ziņots, eiro monētu sākumkomplekti Latvijas iedzīvotājiem plānoti desmit latu jeb 14,23 eiro vērtībā. Sākumkomplektā būs divas divu eiro monētas, četras viena eiro monētas, septiņas 50 eiro centu monētas, astoņas 20 eiro centu monētas, septiņas desmit eiro centu monētas, piecas piecu centu monētas, sešas divu centu monētas, kā arī sešas viena eiro centa monētas.

Plānots sagatavot 800 000 gabalu eiro monētu komplektu iedzīvotājiem. "Nevajag skriet, steigties, panikot. Laiks ir pietiekoši, jo arī pēc Jaunā gada latus varēs samainīt pret erio," atgādināja Blūms. Viņš uzsver, ka šī ir iepazīšanās nauda, lai maksimāli daudz iedzīvotāju varētu iegādāties un to iepazīt. Viens cilvēks varēs nopirkt tikai piecus eiro naudas komplektus.

Līdz šim uz Latviju jau atvesti 110 miljoni eiro banknošu, kā arī izkalti 400 miljoni monētu, no kurām vēl visas neesot atvestas.

Latvija nākamgad kļūs par 18.eirozonas valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!