Foto: Shutterstock
Augstākā tiesa (AT) piektdien nolēma apturēt tiesvedību desmit banku strīdā ar Konkurences padomi (KP) saistībā ar 2011.gada martā konstatēto aizliegto vienošanos par komisijas maksām par karšu norēķiniem un bankomātu pakalpojumiem, liecina tiesas sniegtā informācija.

2011.gada martā KP par aizliegtu vienošanos starp 22 komercbankām par komisijas maksām par karšu norēķiniem un bankomātu pakalpojumiem piemēroja naudas sodu kopumā 5,5 miljonu latu apjomā. Soda naudas apmērs bankām bija atšķirīgs. Aizliegtā vienošanās bijusi spēkā no 2002.gada 1.decembra līdz 2011.gada 7.janvārim, tomēr banku dalības ilgumi tajā bijuši atšķirīgi, secināja KP.

Pēc pārkāpuma konstatēšanas daļa banku sodu samaksāja, bet daļa pārsūdzēja KP lēmumu administratīvajā tiesā.

Lieta nonāca AT Senātā, kas piektdien apturēja tiesvedību lietā līdz brīdim, kamēr stāsies spēkā Eiropas Savienības Tiesas spriedums. Šajā tiesā kā apelācijas instancē ierosināta lieta par Vispārējās tiesas spriedumu, kurā tiek vērtēti "MasterCard" lēmumi, ar kuriem noteiktas daudzpusējas starpbanku komisijas maksas. Šī jautājuma izspriešanai var būt nozīme konkrētās AT izskatāmās lietas izspriešanā, norādījusi tiesa.

Jau vēstīts, ka KP noteikto sodu samaksāja "Aizkraukles banka", "GE Money Bank", "Latvijas Biznesa banka", "SMP Bank", "Danske Bank" filiāle Latvijā, "UniCredit Bank", kā arī "Reģionālā investīciju banka".

Līdz lietas izskatīšanai Administratīvajā apgabaltiesā KP noslēdza administratīvos līgumus ar "Norvik banku", "Citadele banku" un "Nordea Bank Finland Plc" Latvijas filiāli, ar ko tiesvedība tika izbeigta un KP lēmums attiecībā uz šiem uzņēmumiem stājās spēkā.

Administratīvā apgabaltiesa pērn atstāja spēkā KP lēmumu.

Administratīvās apgabaltiesas spriedumu nepārsūdzēja un sodu nomaksāja "Akciju komercbanka "Baltikums"", pārējās bankas izmantoja savas tiesības ar kasācijas sūdzību vērsties Augstākās tiesas Senātā.

Apgabaltiesas spriedumu pārsūdzēja "DNB banka", "Baltic International Bank", "Rietumu banka", "SEB banka", "PrivatBank", "Expobank", "Swedbank", likvidējamā "Latvijas Krājbanka", "Trasta komercbanka", kā arī atsevišķi - "Latvijas Hipotēku un zemes banka".

Bez iepriekšminētajām bankām KP sodīja arī "VEF banku", kas atrodas likvidācijas procesā un kur KP iestājusies kā kreditors.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!