Foto: DELFI
AS "Norvik Banka" un tās galvenais akcionārs Grigorijs Guseļikovs 27. martā parakstījuši vienošanos par iesaistīšanos investīciju konsorcijā Krievijas "Sberbankas" Ukrainas filiāles iegādei, portālu "Delfi" informēja kredītiestādē. Darījuma summa atklāta netiek.

Par jaunā konsorcija vairākuma akcionāru kļuvis Lielbritānijas pavalstnieks Saids Gucerijevs un viņam piederošs Baltkrievijas uzņēmums. Šis darījums ļaus piedāvāt Ukrainas klientiem apkalpošanu, kas balstīta uz Eiropas kvalitātes un pieejamības principiem, saglabājot Krievijas "Sberbankas" izveidoto bankas tehnoloģisko līmeni.

"Mēs atbalstām Ukrainas veikto izvēli Eiropas virzienā un ticam, ka ar savu darbu varēsim veicināt šīs valsts ekonomikas izaugsmi. Iegādājamās bankas attīstīts filiāļu tīkls un komandas profesionālisms kļūs par drošu pamatu ilgtermiņa attīstības iniciatīvai. Ukrainas ekonomika ir tikusi pāri savas krīzes zemākajam punktam, un mēs ticam šīs valsts ekonomikas izaugsmē un potenciālā," uzskata bankas valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels.

"Šo uzskatu atbalsta arī mūsu vairākuma partneris šajā projektā, Saids Gucerijevs, kurš pabeidzis Londonas Herovas skolu un Oksfordas universitāti un strādāja vienā no pasaulē lielākajām kompānijām "Glencore". Šobrīd Saids nodarbojas ar tiešajiem ieguldījumiem projektos dažādās ekonomikas visā pasaulē un viņa nākotnes perspektīvas redzējums palīdzēja mums izvēlēties attīstības ceļu Ukrainas projektam," turpinājis Bramvels.

Līdz ar minēto darījumu "Norvik Banka" ieplānojusi virkni pasākumu savas klātbūtnes Krievijas banku tirgū samazināšanai. Tas ļaus palielināt ieguldījumu efektivitāti un novērst virkni politisko risku, kas saistīti ar bankas darbības ģeogrāfiju. Ieguldītāju dažādība ļaus izveidot sabalansētu konsorciju, kurā būs ņemti vērā visu iesaistīto pušu intereses, un kas ļaus efektīvi attīstīt banku Eiropas tirgos un Baltkrievijā, teiks paziņojumā medijiem.

"Iegādājamajai bankai ir lieliska infrastruktūra: tās platformā iepriekšējais īpašnieks – Krievijas Federācijas Sberbanka – bija ieguldījusi simtiem miljonu dolāru. Šis ir drošs pamats projekta attīstībai un kvalitatīvai izaugsmei. Mana pieredze liek uzskatīt, ka, pieņemot lēmumu par dalību konsorcijā, visi tā dalībnieki veic diezgan tālredzīgu un izdevīgu ieguldījumu, savukārt pašai bankai tas ļaus spert lielu soli uz priekšu un īstenot daudzus progresīvus projektus ne tikai Ukrainā, bet arī citās Eiropas kaimiņvalstīs," sacījis Gucerijevs.

Savukārt Guseļņikovs ir pārliecināts, ka vienošanās ļaus pašķirt jaunu lapu Ukrainas finanšu sistēmas attīstībā un pavērt jaunus horizontus "Norvik Banka" attīstībai.

Ukrainas "Sberbanka" ir 6. lielākā banka valstī, tās aktīvu apjoms ir ap 2,2 miljardiem ASV dolāru, un tās tīklā ir vairāk kā 150 filiāles. Bankas pakalpojumus izmanto gandrīz 1 miljons klientu.

Savukārt AS "Norvik Banka" pēc aktīvu apjoma ir 7. lielākā banka Latvijā, bet filiāļu tīkla apmēra ziņā tā ieņem pirmo vietu. Bankas pakalpojumus izmanto vairāk kā 150 tūkstoši klientu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!