Foto: stock.xchng
Kompānija "BPM Capital" ir noslēgusi sava pirmā investīciju fonda "BPM Mezzanine Fund" izveidi, sasniedzot fonda kopējo apjomu 70 miljoni eiro, portālu "Delfi" informēja kompānijā.

"BPM Capital" ir jauns, neatkarīgs investīciju pārvaldītājs, kam ir divi biroji - Tallinā un Varšavā.

BPM veiks investīcijas mezanīna darījumos Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā. Investīciju mērķis būs mazie un vidējie uzņēmumi (MVU) un lielās uzņēmējsabiedrības ar augstu izaugsmes potenciālu, jo tie ir galvenais faktors, kas veicina ekonomisko izaugsmi, tirgus daļas  un peļņas pieaugumu reģionā un ir uzskatāmi par visinteresantāko investīciju segmentu.

Kā norāda fonda pārstāvji, tas nekoncentrējas uz noteiktiem sektoriem un var izskatīt visdažādākās situācijas, piemēram, paplašināšanās finansēšanu, uzņēmuma pārpirkšanu, bilances restrukturizāciju vai akcionāru struktūras reorganizāciju. Fonds atbalsta pārbaudītus biznesa modeļus un pieredzējušas vadības komandas ar mērķi virzīt uzņēmumu tā nākamajā attīstības līmenī un vēlmi saglabāt uzņēmuma kontrolpaketi. Fonds ieguldīs no 2 līdz 10,5 miljoniem eiro vienā darījumā. Fonda mērķis galvenokārt ir uzņēmumu paplašināšanās darījumi un tādu projektu finansēšana, kas veicina izaugsmi Baltijas valstīs un Polijā.

"BPM Capital" vadošais partneris Kalmers Kikass norāda: "Esam pagodināti saņemt mūsu investoru atbalstu, kas dod iespēju BPM sasniegt šīs izaicinājumu pilnās finansējumu piesaistīšanas noslēdzošo fāzi. Mūsu spēja sasniegt fonda maksimālo izmēru liecina par mūsu investīciju modeļa pievilcību un izaugsmes perspektīvām Baltijas valstīs un Polijā. Mūsu mērķis ir aizpildīt acīmredzamo nišu MVU kapitāla tirgos, nodrošinot pielāgotus mezanīna un kapitāla finansēšanas risinājumus."

Eiropas Investīciju fonda izpilddirektors Pjērs Luidži Džilibērs apsveic BPM komandu ar šī būtiskā sliekšņa sasniegšanu. "Fonds "BPM Mezzanine Fund" ir radies, pateicoties Eiropas Investīciju fonda enkurinvestīcijām, un vairāku gadu laikā tas būs pirmais šāda veida fonds šajā reģionā. Šis ir vēl viens nozīmīgs solis, lai izveidotu pilnībā funkcionālu tirgus struktūru Baltijas valstu reģionā," norāda Džilbērs.

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) riska kapitāla fondu direktore Anne Fosemale norāda, ka "ERAB labprāt atbalsta BPM Baltijas valstīs, kas tādējādi nodrošinās tik ļoti nepieciešamos alternatīvos finansējuma avotus MVU. Fonds veicinās MVU attīstību ne tikai piedāvājot kapitālu, bet arī piedāvājot mazajiem uzņēmējiem pieredzējušu investoru pieredzi, tādējādi uzlabojot MVU korporatīvo pārvaldību un nodrošinot ne tikai finansējumu, bet arī cita veida atbalstu. ERAB ir apņēmusies atbalstīt tādu inovatīvu vietējo komandu attīstību un izaugsmi, kurām ir tālejošs potenciāls, pateicoties to stratēģijai un darbībām riska kapitāla un privātā kapitāla nozarē."

AS "Swedbank" Ieguldījumu Pārvaldes Sabiedrības vadītājs Harijs Švarcs pauž uzskatu, ka "BPM Capital" "komandas unikālā pieredze mezanīna finansējumu jomā Latvijā un Baltijā nodrošinās mums izcilu platformu, lai varētu izmantot esošās investīciju iespējas reģionā. Mūsu iepriekšējā pieredze rāda, ka investīcijas Latvijas un Baltijas uzņēmumos var piedāvāt gan ienesīgu atdevi pensiju plānu dalībniekiem, gan tik ļoti nepieciešamās kapitāla investīcijas ekonomikas attīstībai ar tālejošām pozitīvām sekām."

Starp fonda "BPM Mezzanine Fund" investoriem ir Eiropas Investīciju fonds, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB), investīciju grupa "Ambient Sound Investments" (ASI), LHV pensiju fondi un "Swedbank Investment Funds".

Baltijas Inovāciju fonds ir inovatīva investīciju iniciatīva, kas izveidota Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un EIF sadarbības rezultāta, kas ir īpaša Eiropas mērogā. Iniciatīvas ietvaros EIF sadarbojas ar trīs nozīmīgām nacionālajām aģentūrām - Latvijas Garantiju aģentūru (Latvija), "KredEx" (Igaunija) un INVEGA (Lietuva).

Laika posmā no 2013. līdz 2016. gadam Baltijas Inovāciju fonds sola ieguldīt 100 miljonus eiro privātā kapitāla, mezanīna un riska kapitāla finansējuma fondos, kas veiks investīcijas Baltijas valstu uzņēmumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!