Foto: LETA

Apdrošināšanas sabiedrība "BTA Insurance Company" aprīlī apdrošinājusi lidmašīnu "AirBus 320" un tā īpašnieka – "Alpha Express Airlines" civiltiesisko atbildību par kopējo apdrošinājuma summu gandrīz pusmiljarda jeb 449,1 miljona eiro apmērā, portālu "Delfi" informē apdrošināšanas uzņēmumā.

Tas ir BTA pastāvēšanas laikā lielākais noslēgtais apdrošināšanas darījums aviācijas risku apdrošināšanā. Ar apdrošināto lidmašīnu "AirBus 320" plānoti čārterlidojumi sadarbībā ar Latvijas lielākajiem tūroperatoriem uz tūristu iecienītajiem kūrortiem. Lidojumus plānots veikt no Rīgas, kā arī no citām Baltijas un Skandināvijas valstīm.

"Delfi" jau vēstīja, ka jaunā Latvijas lidsabiedrība "Alpha Express Airlines" prezentējusi pirmo čarterlidojumiem paredzēto lidmašīnu "AirBus 320". Kompānijas līdzīpašnieks ar 49% akcijām ir Ukrainas pilsonis Dmitrijs Bondarenko, savukārt 51% akciju pieder Latvijas pilsonim Rolandam Ramiņam.

BTA pārstāve Agnese Grīnberga skaidro, ka lidmašīna ražota 1997. gadā, un tajā ir 180 pasažieru sēdvietas. Lidmašīnas "AirBus 320" KASKO apdrošināšanas polises apdrošinājuma summa ir 15,2 miljoni eiro, savukārt lidmašīnas īpašnieka civiltiesiskā atbildība apdrošināta par kopējo summu 433,9 miljoniem eiro. Civiltiesiskās atbildības apdrošināšana paredz segt zaudējumus, kas nodarīti trešajām personām, proti, tiek segti zaudējumi par pasažieru un citu trešo personu dzīvībai un veselībai nodarīto kaitējumu, personām piederošo mantu un lidmašīnas pārvadājamās kravas bojājumiem vai bojāeju.

2012.gadā BTA izsniedza 230 aviācijas risku apdrošināšanas polises, savukārt pērn – jau 300 ar aviācijas riskiem saistītas apdrošināšanas polises. Šogad BTA izsniegusi 65 aviācijas risku apdrošināšanas polises. Kopumā laikā no 2005.gada BTA ir saņēmusi 11 apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par dažādiem aviācijas nelaimes gadījumiem. No šiem apdrošināšanas gadījumiem pieci notikuši Latvijā, divi Norvēģijā, savukārt pa vienam negadījumam bijuši Spānijā, Ungārijā un Igaunijā.

Pērn par gaisa satiksmes transportam radītiem bojājumiem, BTA izmaksāja savas pastāvēšanas vēsturē otru lielāko apdrošināšanas atlīdzību aviācijas risku apdrošināšanā - 77,5 tūkstošu eiro. Negadījums notika pērnā gada jūlijā, kad, veicot lidojumu ar privāto lidmašīnu "WT9 Dynamic - YL-FOX" Francijas dienvidaustrumos Alpu kalnu reģionā, lidaparāts piezemēšanas laikā neveiksmīgi sadūrās ar zemi un avarēja. Lidaparāts negadījumā smagi cieta un nebija atjaunojams, bet lidmašīnas īpašnieks, kurš bija arī tās pilots, un pasažieris guva vieglus savainojumus un traumas. Lidmašīnas īpašnieks bija Latvijā dzīvojošs Lielbritānijas pavalstnieks, kurš apdrošina savu lidaparātu BTA jau piecus gadus, informē BTA pārstāve Grīnberga.

Lielāko apdrošināšanas atlīdzību – 360 tūkstošus eiro – par gaisa kuģim radītiem bojājumiem BTA izmaksāja 2006.gadā. Negadījums notika Itālijā, kad, veicot tehnisko apkopi, lidmašīnas zemgrīdas nodalījumā izcēlās ugunsgrēks.

Saskaņā ar Civilās aviācijas aģentūras datiem Latvijas Republikas Aviācijas gaisa kuģu reģistrā līdz 2014.gada 1.janvārim reģistrēti 297 gaisa satiksmes līdzekļi, no tiem 2012.gadā reģistrēti 43 gaisa kuģi, savukārt 2013.gadā – 41 lidaparāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!