Foto: Shutterstock

Valdību veidojošās koalīcijas partneri piekrīt, ka tā dēvētais nolikto atslēgu princips būtu kā izvēles iespēja, otrdien žurnālistiem sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Koalīcijas partijas tikušās ar Latvijas Bankas un Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāvjiem, un, pēc Straujumas teiktā, saruna bijusi konstruktīva.

"Koalīcijas partijas piekrīt, ka tā ir izvēle, ko veic kredītņēmējs," viņa teica, skaidrojot, ka saruna ar bankām pārliecinājusi partnerus, ka šāds risinājums ir iespējams.

Tomēr, lai varētu virzīties uz priekšu un pieņemt lēmumu noteikt nolikto atslēgu principu kā izvēles iespēju, esot nepieciešama banku pretimnākšana, tostarp konsultācijas kredītņēmējiem, lai palīdzētu tikt galā ar tiem nosacījumiem, kas bijuši līdz šim. Premjere gan sīkāk nekonkretizēja, kas tiek no gaidīts no bankām, norādot, ka sarunas pirmdien, 9.februārī, turpināsies. Taču tas esot saistīts ar "izpratni par pagātnes notikumiem".

Vienlaikus viņa noliedza, ka nolikto atslēgu principa iekļaušana Maksātnespējas likumā būtu bijusi kļūda.

Jau vēstīts, ka Saeima Maksātnespējas likuma grozījumus, kas paredz ieviest tā dēvēto nolikto atslēgu principu, galīgajā lasījumā pieņēma pērn 25.septembrī, taču izmaiņas stāsies spēkā 1.martā.

Pēc grozījumu pieņemšanas bankas palielināja nepieciešamo pirmās iemaksas apmēru, un kreditēšanas apmēri atsevišķām bankām sarukuši pat par 50%. Tāpat komercbankas nepiedalās valsts atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem.

Vēlāk Finanšu ministrija rosināja noteikt, ka nolikto atslēgu princips būtu kā izvēles iespēja.

Nolikto atslēgu princips nozīmē to, ka, pārdodot mantu, kas kalpojusi kā nodrošinājums, atlikušās parādnieka saistības tiks dzēstas. Šāda kārtība attiektos tikai uz gadījumiem, kad parādnieka maksātnespējas procesā tiek pārdots viņa vienīgais mājoklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!