Foto: stock.xchng

Komersantiem būs pieejami aizdevumi 32 miljonu eiro apmērā, paredz otrdien valdībā apstiprinātā Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātā mikroaizdevumu un starta aizdevumu atbalsta programma jaundibinātiem komersantiem, mikro, mazajiem un vidējiem komersantiem.

EM secina, ka Latvijā komercbankas ļoti piesardzīgi sniedz mikroaizdevumus un aizdevumus saimnieciskās darbības sākšanai, proti, starta aizdevumus, jo tie ir augsta darījuma riska aizdevumi galvenokārt komersantu nepietiekamās kredītvēstures dēļ, kā arī tiem ir augstas administratīvās izmaksas pret viena aizdevuma apmēru.

Programmā komersanti varēs saņemt mikroaizdevumu līdz 25 000 eiro un starta aizdevumu no 2000 līdz 150 000 eiro, ar maksimālo termiņu - astoņi gadi.

"Altum" paziņojumā medijiem informē, ka starta aizdevumiem būs izdevīga gada procentu likme, proti, 3-6%. Starta aizdevumi "Altum" pieejami ar samazinātu nodrošinājuma prasību. Savukārt mikroaizdevumu gada procentu likme saskaņā ar programmas noteikumiem ir 5-8%.

Kopējais aizdevumos izsniedzamā finansējuma apmērs ir 32 miljoni eiro. Mikroaizdevumiem pieejamais finansējums ir desmit miljoni eiro, bet starta aizdevumiem pieejamais finansējums ir 22 miljoni eiro.

Aizdevumus piešķirs AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"". Jaunā atbalsta programma turpinās 2007.-2013. gada Eiropas Savienības fondu plānošanas perioda mikroaizdevumu un starta aizdevumu programmu, tādējādi nodrošinot atbalsta sniegšanas nepārtrauktību.

"Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš paziņojumā medijiem skaidro, ka "Altum" finansējums var papildināt privāto finansējumu ikvienā uzņēmuma izaugsmes stadijā - gan starta fāzē, gan brīdī, kad uzņēmums vēlas paplašināties vai atrodas stabilas izaugsmes posmā. Jaunās starta un mikoraizdevumu programmas piedāvājums ir mērķēts uz nelielu projektu īstenotājiem un biznesa sācējiem, kuriem privātajā finanšu sektorā ir mazākās iespējas saņemt finansējumu.

Līdzšinējā "Altum" starta programmā aptuveni piecu gadu laikā biznesa sācēju projektiem piešķirti 30,7 miljoni eiro, savukārt mikroaizdevumu programmā nepilnu divu gadu laikā piešķirti mikrokredīti 2,2 miljonu eiro apjomā. Jaunās programmas piedāvājums ļauj "Altum" finansēt arī lielāka apjoma biznesa sācēju projektus, sniedzot efektīvu atbildi uzņēmēju reālajām vajadzībām, uzskata Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!