Foto: LETA

AS "Latvijas Krājbanka" maksātnespējas procesa administrators "KPMG Baltics" noraida SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" bijušā valdes locekļa Edija Ziediņa sniegtās liecības pret administratora pārstāvi Unu Petrausku, portālu "Delfi" informēja KPMG sabiedrisko attiecību konsultants Oskars Fīrmanis.

"Administrators "KPMG Baltics" vēlreiz uzsver, ka Ekonomikas policija kriminālprocesu uzsāka pēc KPMG izrādītās iniciatīvas un vēršanās tiesībsargājošajās iestādēs jau 2015. gadā, kad tika atklāts, ka uzņēmuma "Baltijas aviācijas sistēmas" atceltais valdes loceklis Ziediņš ir rīkojies nesaimnieciski un, iespējams, pārkāpjot likumu, pārskaitījis naudas summas uz vairākiem kontiem," uzsver Fīrmanis.

"Mūsuprāt, šobrīd personas, kuras skar pēc "KPMG Baltics" iniciatīvas ierosinātā izmeklēšana, dara visu iespējamo, lai šo izmeklēšanas procesu padarītu garāku un sarežģītāku," lēš Fīrmanis, piebilstot, ka Ziediņš ar saviem publiskajiem izteikumiem mēģina novelt atbildību par nesankcionētiem darījumiem uz "Latvijas Krājbankas" administratoru un zvērinātu advokāti Unu Petrausku.

""Latvijas Krājbankas" administrators nav saskaņojis maksājumus vai pilnvarojis Ziediņu tos veikt," norāda Fīrmanis, akcentējot, ka administrators nebija devis tiesības bijušajām "Baltijas aviācijas sistēmu" amatpersonām bez iepriekšēja saskaņojuma pārskaitīt jebkādus līdzekļus no uzņēmuma kontiem.

Vēstīts, ka bijušais uzņēmuma "Baltijas aviāciju sistēmas" valdes loceklis Ziediņš, kuram krimināllietā piemērots aizdomās turētā statuss par naudas piesavināšanos, policijai sniedzis liecības, ka nelikumīgo atlīdzību izmaksu saskaņojusi un centrālā figūra maksātnespējas procesā ir Petrauska.

"Una Petrauska zināja. Viņa deva atļaujas. Deva rīkoties atbilstoši maniem ieskatiem – maksāt atlīdzības kādā veidā es vēlos, un kādā formā es vēlos," raidījumam teica Ziediņš, kurš norāda, ka vadot vairāk nekā 10 bankas meitas kompānijas, nopelnījis vairāk nekā pusmiljonu eiro.

""KPMG Baltics" un tā pārstāve Petrauska apliecina, ka, veicot "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas administratora pienākumus, ir ievērotas tiesību aktos un profesionālos standartos noteiktās prasības," atbild Fīrmanis. "Kopš "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas procesa uzsākšanas pret bankas administratoru ir tikušas vērstas neskaitāms darbības, ar centieniem ietekmēt administratora darbu un maksātnespējas procedūru atsevišķu personu vai personu grupu interesēs, kas nav izdevies. Arī pēdējie izplatītie paziņojumi ir vērtējami kā neslavas celšanas mēģinājumi, lai diskreditētu "KPMG Baltics" un tā reputāciju un tādā veidā ietekmētu "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas procesu par labu kādām atsevišķām personām, ne visam bankas kreditoru kopumam."

Ziņots, ka pērn Ekonomikas policija veica kratīšanu KPMG birojā, izņemot dokumentus un nopratinot joprojām maksātnespējas procesā iesaistīto Petrausku. "Una Petrauska ir sniegusi liecības. Pret viņu ir vērsts process, taču atšķirībā no citām personām, viņai nav aizdomās turētā," raidījumam teica KPMG pārstāvis Oskars Fīrmanis.

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa 2012. gada maijā nolēma sākt "Latvijas Krājbankas" bankrotu. Bankrotu lūdza sākt tās administrators – revīzijas kompānija "KPMG Baltics" –, kas secināja, ka neviens no četriem saņemtajiem bankas sanācijas priekšlikumiem nav realizējams. Arī FKTK apstiprināja bankrota procedūru kā bankas maksātnespējas risinājumu.

Vēstīts, ka pērn administrators "KPMG Baltics" atguvis 15,857 miljonus eiro, savukārt maksātnespējas izdevumi 2016. gadā veidoja kopumā 4,098 miljonus eiro, liecina aģentūras LETA aprēķini, balstoties uz ik mēnesi publicētajiem bankas darbības rādītājiem.

Salīdzinājumam – 2015. gadā tika atgūti 14,2 miljoni eiro, bet "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas izdevumi bija 6,5 miljoni eiro.

"Latvijas Krājbankas" aktīvi 2016. gada beigās bija 42,585 miljoni eiro. Savukārt bankas saistības pagājušā gada beigās bija 543,147 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!