Foto: LETA

"Trasta komercbankas" likvidators Ilmārs Krūms, pretēji solītajam tiesā par bankas maksātnespējas pasludināšanu, tomēr neatkāpās no amata, vēsta LTV raidījums "de facto".

Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnese Ilona Rūķe intervijā "de facto" norāda: "Viņš [Krūms] bija gatavs turpināt pildīt savus pienākumus." Rūķe skaidro, ka "likums paredz tiesības atkāpties, tiesa nevar uzlikt likvidatoram pienākumu sniegt tiesā pieteikumu par savu atkāpšanos. Tas ir viņa tiesības, kuras viņš var izmantot vai neizmantot". Uz "de facto" jautājumu, vai sēdes laikā Krūms izteica vēlmi atkāpties no likvidatora amata, Rūķe atbildēja noraidoši.

Vēl pirms divām nedēļām Ilmārs Krūms apgalvoja, ka vairs nevēlās strādāt pie "Trasta komercbankas" lietas. Teju gadu nostrādājis par bankas likvidatoru, viņš pieprasījis tās maksātnespēju, taču par bankas maksātnespējas administratoru kļūt atteicās.

Raidījums "de facto" iepriekš pieļāva, ka Krūmu uz šo amatu nebūtu virzījusi uzraugošā Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK). Iepriekš izskanējušas aizdomas par Ilmāra Krūma saistību ar citu maksātnespējas administratoru Māri Sprūdu. Taču Krūms apgalvoja, ka atkāpties esot nolēmis pats.

Tiesas sēdes laikā izrādījies, ka pieredzējušais advokāts Krūms, pretēji civillikuma prasībām, nebija uz tiesu nosūtījis nepieciešamos dokumentus, proti, iesniegumu tiesai par atkāpšanos un darbības pārskatu.

Likums nosaka, ka likvidators automātiski kļūst par maksātnespējas administratoru. Oficiāli Krūms nav atkāpies un tiesai nebija citas izvēles, kā iecelt viņu par "Trasta komercbankas" maksātnespējas administratoru. FKTK izraudzīto Armanda Rasas kandidatūru tiesa līdz ar to pat nevērtēja. Taču ārpus tiesas durvīm Krūms turpina paust, ka negrib ar bankas lietām nodarboties un FKTK ir jāmeklē jauns administrators.

Bankas maksātnespējas administratora kandidatūru FKTK izvēlās no Maksātnespējas administratoru asociācijas piedāvāta saraksta. Un šogad tas mainījies – Armanda Rasas tajā vairs nav.

Kaut oficiāli asociācija un FKTK jauno sarakstu tur slepenībā, "de facto" avoti norāda, ka tajā varētu būt administratores Evija Novicāne un Ieva Broka, Andris Daugaviņš un Jānis Kumsārs, ka arī pats Māris Sprūds – asociācijas padomes loceklis. "de facto" norāda, ka arī iepriekšējā asociācijas sagatavotajā sarakstā bijis Māris Sprūds.

Tomēr izskatās, ka arī FKTK azotē bijis trumpis, vērtē "de facto". Divas dienas pēc tiesas sēdes stājās spēkā jaunie uzrauga noteikumi un asociācija, kur darbojas Sprūds un Krūms, no procesa ir izslēgta. Tagad potenciālo banku administratoru sarakstu gatavos Maksātnespējas administrācija – Tieslietu ministrijai pakļautā valsts iestāde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!