Foto: Scanpix
Naudas aizplūšana no depozītiem Eiropas finanšu organizācijās ilustrē, cik nomācošs ir noskaņojums Eiropas reģionā. Cilvēki, baidoties pazaudēt savu naudu, izņem savu sūri un grūti sapelnīto no vienas bankas, bieži vien neaizdomājoties par to, vai viņu noskatītā cita kredītiestāde ir pietiekami uzticama.

Biznesa izdevums ”Global Finance" analizējis 500 banku sektorā strādājošās finanšu iestādes pēc to kopējo aktīvu apmēra, vadošo kredītreitingu aģentūru ”Moody's", ”Standard & Poor's" un ”Fitch" piešķirtajiem kredītreitingiem un citiem rādītājiem, lai noskaidrotu, kurām bankām var droši uzticēt savus iekrājumus, lai nenokļūtu pie sasistas siles, vēsta Krievijas biznesa izdevums ”Vesti Ekonomika".

Pētījumā noskaidrotas kopumā 50 pasaulē uzticamākās bankas. Par spīti eirozonas parādu krīzei, vismaz pirmajā pasaulē drošāko banku desmitniekā iekļuvušas tikai Eiropas bankas - četras Vācijas bankas, trīs Nīderlandes bankas un pa vienai Francijas, Luksemburgas un Šveices bankai.

Portāls ”Delfi" piedāvā aplūkot 15 no kopumā 50 reitingā iekļuvušajām bankām:

Somu banka, kas ir arī Latvijā


Foto: Publicitātes foto

"Pohjola Bank" (Somija)

Starp Eiropas finanšu kompānijām par vienu no visuzticamākajām var uzskatīt somu ”Pohjola Bank". Šī banka ir vienīgā Somijas finanšu iestāde, kam atradusies vieta reitingā. Bankas akcijas kotē Helsinku biržā, un to kopējā kapitalizācija 2012.gada augustā bija 2,2 miljardi dolāru (1,2 miljardi latu).

Kopumā bankai ir 580 nodaļas visā Somijā, un tās klienti ir 3,7 miljoni fizisko personu un 430 000 kompāniju. Banka nesen ienāca arī Latvijā, Rīgā septembrī atverot savu filiāli, kas izveidota korporatīvo klientu apkalpošanai Baltijas valstīs.

Uzticamākā AAE


Foto: AFP/Scanpix

"National Bank of Abu Dhabi" (Apvienotie Arābu Emirāti (AEE))

Otra lielākā banka AAE un uzticamākā valstī saskaņā ar ”Global Finance" vērtējumu. Kopējie ”National Bank of Abu Dhabi" aktīvi tiek vērtēti 73,5 miljardu dolāru (40 miljardu latu) apmērā. Valsts kontrolē 70% bankas kapitāla, bet finanšu institūcijas akcijas tirgo Abū Dabī biržā.

'Stabilais amerikānis'


Foto: AP/Scanpix

"Bank of New York Mellon" (ASV)

Bankai sarakstā ir 29. no 50 vietām, bet kopumā sarakstā ir pārstāvētas piecas ASV finanšu iestādes. ”BNY Mellon" tiek uzskatīta par septīto lielāko ASV banku, vērtējot pēc aktīvu apjoma - tie ir 229,7 miljardi dolāru (ap 120 miljardi latu).

Ķīnietis, kas gada laikā pakāpjas par desmit vietām


Foto: EPA/LETA

"China Development Bank" (Ķīna)

Šī korporācija gada laikā spējusi ”Global Finance" reitingā pakāpties par desmit vietām un tagad atrodas 28.pozīcijā. Nedaudz zemāk - 30.vietā - ir ”Agricultural Development Bank of China".

"China Development Bank" atrodas Ķīnas Tautas Republikas Valsts padomes kontrolē. Visas bankas emitētās obligācijas garantē Ķīnas valdība. Bankas aktīvi tiek vērtēti 986 miljardu ASV dolāru (536 miljardu latu) apmērā, bet kredītu apmērs ir 875 miljardi ASV dolāru (476 miljardu latu).

Vēl viens spēlētājs Latvijas tirgū


Foto: AFP/Scanpix

"Nordea" (Zviedrija)

”Nordea" sarakstā atrodas 24.vietā. Tā tiek uzskatīta par vienu no vērienīgākajām banku grupām Skandināvijā, kas ir spējusi iegūt līderpozīcijas austrumu tirgū. Visā pasaulē ”Nordea" ir 11 miljoni klientu, un tai ir ap 1400 struktūrvienību. 13,5% bankas pieder Zviedrijas valdībai.

Bankas aktīvu apjoms tiek novērtēts 694 miljardu eiro (488 miljardu latu) apmērā. Saskaņā ar Latvijas Komercbanku asociācijas datiem, ”Nordea" Latvijā pēc aktīviem ir trešā lielākā banka.

Britu gigants

Foto: AFP/Scanpix

"HSBC" (Lielbritānija)

"HSBC" reitingā ieņem 23.vietu, un tā tiek uzskatīta par vienu no vērienīgākajām banku grupām Apvienotajā Karalistē. ”HSBC" visā pasaulē ir 6 900 struktūrvienību, un bankai ir 60 miljoni klientu. ”HSBC" akcijas tiek kotētas Ņujorkas un Londonas fondu biržā.

Austrālijas līderis


Foto: AFP/Scanpix

”National Australia Bank" (Аustrālija)

Austrāliešu ”National Australia Bank Limited" ieņem 18.vietu reitingā un ierindota starp četrām lielākajām valsts bankām, kas visas ir pārstāvētas ”Global Finance" izveidotajā reitingā. Bankas aktīvi valstī ir 510 miljardi dolāru (ap 260 miljardiem latu). ”National Australia Bank" strādā arī Jaunzēlandē, Āzijā, Lielbritānijā un ASV.

'Kivi' banka

Foto: Publicitātes foto

"Kiwibank" (Jaunzēlande)

Otrā planētas galā atrodas vēl viena sarakstā iekļuvusi banka - jaunzēlandiešu ”Kiwibank". Tā dibināta 2002.gadā un patlaban aizņem 3,7% no tirgus. Finanšu iestādes klienti ir 800 000 cilvēku visā Jaunzēlandē.

Uzticamākā Āzijā


Foto: EPA/LETA

"DBS Bank" (Singapūra)

"DBS Bank" Āzijas uzticamāko banku saraksta galvgalī ir jau trīs gadus pēc kārtas. Kopumā korporācija strādā 15 tirgos reģionā, tai ir vairāk nekā 200 struktūrvienību 50 pasaules pilsētās. "DBS Bank" bankas aktīvi tiek vērtēti 269,6 miljardu dolāru (140 miljardu latu) apmērā.

Stabilitāte 'Luksemburgas stilā'


Foto: Publicitātes foto

”Banque et Caisse d'Épargne de l'État" (Luksemburga)

Šī luksemburgiešu banka ieņem 9.vietu pašu uzticamāko pasaules banku sarakstā, kurā citas šīs valsts finanšu institūcijas nav pārstāvētas. ”Banque et Caisse"pieder Luksemburgas valdībai. Kompānijas aktīvi ir 39,7 miljardi eiro (28 miljardi latu).

Šveices līderis


Foto: Publicitātes foto

"Zürcher Kantonalbank" (Šveice)

Šveices banka ”Zürcher Kantonalbank" ”Global Finance" veidotajā uzticamāko banku sarakstā ierindojusies augstajā 3.vietā.

Francijas banka: neliela, bet uzticama

Foto: Publicitātes foto

”Caisse des Dépôts et Consignations" (Francija)

"Caisse des Dépôts et Consignations" šogad ierindojusies 6.vietā globālajā reitingā, lai gan salīdzinājumā ar iepriekšējā gada rādītāju tā zaudējusi četras pozīcijas. Lai gan šī banka netiek uzskatīta par līderi Francijas banku sektorā, Francijas tirgus giganti uzticamības ziņā novērtēti daudz sliktāk. Šīs bankas aktīvi tiek vērtēti 262,2 miljardu eiro (184 miljardu latu) apmērā.

Pati drošākā banka Vācijā un arī pasaulē


Foto: AP/Scanpix

”KfW" (Vācija)

Vāciešu ”KfW" šogad saglabājusi drošākās bankas godu Vācijā un arī pasaulē, atstājot aiz sevis citus tuvējos vācu sekotājus. Bankas kapitālā naudu ieguldījusi federālā valdība, kā arī Vācijas federālo zemju valdība. Tieši Vācijas valdība garantē bankas emitētās obligācijas.

Kompānijas aktīvi tiek vērtēti 516,5 miljardu eiro (363 miljardu latu) apmērā. ”Moody's", ”S&P" un ”Fitch" noteiktais reitings ”KfW" ir augstajā "ААА" līmenī.

Stokholmas biržas pionieris


Foto: Publicitātes foto

"Svenska Handelsbanken" (Zviedrija)

Drošāko pasaules banku topa 27.vietā ierindojusies vēl viena Latvijā pārstāvēta Zviedrijas banka - "Svenska Handelsbanken", kas cita starpā lepojas ar to, ka ir pati senākā Stokholmas biržā reģistrētā kompānija.

Banka Latvijā ienāca krīzes pirmsākumos 2008.gada pirmajā pusē. Bankai ir vairāk nekā 500 filiāļu dažādās pasaules valstīs.

Arī Latvijas banku līderis


Foto: DELFI

”SEB" (Zviedrija)

50.drošāku pasaules banku reitingu noslēdz Zviedrijas ”SEB", kas Latvijā ieņem līderpozīcijas banku sektorā - ”SEB" pēc aktīvu apjoma, saskaņā ar Latvijas Komercbanku asociācijas datiem, ir otrā lielākā banka Latvijā. ”SEB" grupa darbojas vairāk nekā 20 pasaules valstīs, tās kopējie aktīvi veido ap 180 miljardus latu, liecina bankas mājaslapā pieejamā informācija.

Savukārt pēc aktīviem lielākā Latvijas banka ”Swedbank" ”Global Finanse" reitinga nav pārstāvēta.

Pilns drošāko banku saraksts pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!