Latvijas Banka (LB) trešdien izlaidīs piecu eiro sudraba kolekcijas monētu "Latgales kongress". Šī monēta ir LB pateicība Latgalei par ieguldījumu Latvijas vienotības un valstiskuma idejas attīstībā, portālam "Delfi" norādīja bankā.

Monētas dizaina un plastiskā veidojuma autors ir Ivars Drulle. Kā informēja LB, mākslinieku iedvesmojusi viena no retajām kongresa dalībnieku fotogrāfijām.

Monētas priekšpusē atveidotas cilvēku figūras, kuras simbolizē Latgales kongresa norises galvenos virzītājus – katoļu garīdzniekus, strēlniekus, tautskolotājus un sabiedriskos darbiniekus. No vēsturiskās fotogrāfijas pārņemtajā uz sarkanbaltsarkanā transparenta redzamajā uzrakstā, kas atspoguļo vēl nenostabilizējušos latgaliešu rakstības formu, pausta kongresa pamatideja.

Monētas aizmugurē attēlots krucifikss, ap kuru maija dziedājumiem sapulcējušās sievietes ar bērniem.

Kolekcijas monēta "Latgales kongress" izgatavota Šveicē. Tā ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas maksimālā tirāža – 3 000 eksemplāru, tās cena – 50 eiro.

Monētas svinīgā atklāšana notiks Latgales vēstniecībā "Gors", 4. maijā, īsi pirms Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai un Latgales kongresa simtgadei veltītā koncerta.

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs simboliski pasniegs monētas diviem valsti un Latgali pārstāvošiem cilvēkiem – Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei un dzejniecei Annai Rancānei.

Monētu no trešdienas varēs iegādāties LB kasēs.

Latgales iedzīvotāji un Latvijas vēstures interesenti kolekcijas monētu "Latgales kongress" varēs iegādāties arī Latgales Simtgades kongresa laikā 5. maijā Latgales vēstniecībā "Gors".

Ziņots, ka Latgales latviešu kongress notika 1917. gada 9. un 10. maijā (pēc vecā stila 26. un 27. aprīlī) Rēzeknē. Tajā piedalījās visas Latgales pagastu un pilsētu pašvaldību, draudžu, biedrību un latviešu strēlnieku delegāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!