Foto: Shutterstock
Latvijā būs ļauts izvietot valūtas maiņas automātus – to paredz Latvijas Bankas padomes pieņemtie grozījumi ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanas un pārdošanas noteikumos. Vienlaikus noteiktas arī papildu prasības, lai valūtas maiņas uzņēmumos stiprinātu cīņu pret naudas atmazgāšanu.

Iespēja ārvalstu valūtu pirkšanu un pārdošanu veikt, izmantojot automatizētu ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas iekārtu, ieviesta, ņemot vērā uzņēmēju priekšlikumus un nozares attīstības tendences, informē Latvijas Banka. Ar grozījumiem noteikts automatizēto ārvalstu valūtu maiņas iekārtu izmantošanas regulējums un prasības šādu iekārtu uzturēšanai.

Noteikumos ietvertas arī papildu normas cīņai ar pārkāpumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā.

Papildinātas prasības uzņēmumam, kas vēlas saņemt licenci valūtas maiņai, un licencētai kapitālsabiedrībai licences darbības termiņā, paredzot aizliegumu fiziskajai personai kļūt un būt par kapitālsabiedrības dalībnieku, kuram ir būtiska līdzdalība kapitālsabiedrībā, pārvaldes institūciju pārstāvi vai prokūristu, ja pēdējo trīs gadu laikā šī persona ir vismaz divas reizes sodīta par būtiskiem normatīvo aktu pārkāpumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā.

Šāds grozījums izstrādāts, lai nepieļautu situāciju, ka par uzņēmuma īpašnieku vai vadības pārstāvi var kļūt vai būt persona, kas sodīta par būtiskiem normatīvo aktu pārkāpumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā. Patlaban noteikti ierobežojumi tikai attiecībā uz kriminālo un administratīvo sodāmību. Ņemot vērā, ka sodīšana par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas likuma pārkāpumiem, ko veic uzraudzības un kontroles iestādes, nav uzskatāma par administratīvo sodāmību, noteikumi papildināti ar attiecīgo normu. Kredītiestādēm attiecīgus ierobežojumus nosaka Kredītiestāžu likums, kas paredz aizliegumu ieņemt attiecīgos amatus personām, kurām nav nevainojamas reputācijas, skaidro Latvijas Banka.

Ar grozījumiem tiek noteikts pienākums uzņēmumiem, kas vēlēsies saņemt licenci valūtas maiņas veikšanai, iesniegt Latvijas Bankai arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas risku novērtējumu. Risku novērtējuma nepieciešamību nosaka Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanu novēršanas likums.

Noteikumos arī papildināti veidi, kādos var veikt samaksu par ārvalstu valūtu pirkšanu vai pārdošanu. Līdz šim noteikumi paredzēja, ka kapitālsabiedrība kā maksāšanas līdzekli drīkst pieņemt tikai skaidro naudu un maksājumu kartes. Noteikumu grozījumi paredz, ka samaksa var tikt veikta arī ar zibmaksājumu un kredītiestādes iekšējo kredīta pārvedumu.

Latvijas Banka izsniedz atļaujas (licences) ārvalstu valūtu pirkšanai un pārdošanai.

2017. gada nogalē ar ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanu un pārdošanu nodarbojās 39 Latvijas Bankas licencētas kapitālsabiedrības 70 vietās Latvijā.

Kopējais pārdotais ārvalstu valūtu apjoms 2017. gadā bija 104,6 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!