Foto: LETA

Eiro ieviešana varēja notikt tikai pateicoties Latvijas valdībai un Latvijas tautai, piektdien vizītes laikā Rīgā uzsvēra Eiropadomes priekšsēdētājs Hermans van Rompejs. Savukārt Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu norādīja, ka Latvija ir spīdošs piemērs pārējām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kā izkļūt no krīzes.

Eiropas Komisija (EK) vienmēr ir stāvējusi blakus Valdim Dombrovskim, viņam vedot Latviju eirozonas virzienā, piektdien žurnālistiem sacīja Žozē Manuels Barrozu.

"Jūs esat spīdošs piemērs, ka no krīzes ir iespējams izkļūt vēl spēcīgākiem," norādīja Barrozu.

"Šis ir viens no būtiskākajiem notikumiem Latvijas vēsturē. Eiro ieviešana pietuvinās Latviju Eiropas sirdij, kur vienmēr ir bijusi tās vieta," uzsvēra Hermans van Rompejs.

Rompejs prognozēja, ka nākamgad Latvijai un Igaunijai pievienosies arī Lietuva, tādējādi noslēdzot Baltijas valstu pievienošanos eirozonai.

Latvija šobrīd atrodas ES kodolā, kopēji pieņemot lēmumus par turpmāko ES un eirozonas nākotni, minēja Barrozu. Atbildot uz žurnālistu jautājumu par ienākumu nevienlīdzību starp bagātākajām ES valstīm un Latviju, Barrozu minēja piemēru, ka arī ASV starp štatiem nevalda vienāds labklājības līmenis. Latvija gan tiecoties izaugsmes virzienā, minēja EK prezidents.

Dombrovskis augstos viesus vizītes laikā informējis par eiro ieviešanu, kas Latvijā esot notikusi ļoti veiksmīgi. Tāpat premjers ar amatpersonām pārrunājis arī jaunās valdības izveidi un pateicies par lielo atbalstu krīzes pārvarēšanā.

Jau ziņots, ka piektdien Rīgā ieradušies vairāki Eiropas Savienības (ES) institūciju līderi. Pirmo reizi Latvijas vēsturē vienlaikus valstī atradīsies tik daudz ES līmeņa redzamākie līderi.

Rīgā ieradies Eiropadomes (visu 28 ES valstu līderi) priekšsēdētājs Hermans van Rompejs un Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu, lai tiktos ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski un piedalītos pasākumā par godu eiro ieviešanai Latvijā.

Tikšanās laikā premjers un amatpersonas pārrunājušas aktuālākos ES dienaskārtības jautājumus – banku savienības izveide, tālāka Ekonomiskās un monetārās savienības stiprināšana un padziļināšana, gatavošanos EP vēlēšanām un gatavošanās Latvijas prezidentūrai ES Padomē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!