Foto: LETA

Latvijas Bankas padome pirmdien nolēma samazināt bankas noteiktās procentu likmes - Latvijas Bankas refinansēšanas likme samazināta no 1,5% uz 0,25%. Tāpat samazinātas arī citas likmes.

Banka kārtējā sēdē apsprieda jaunākās makroekonomiskās attīstības tendences Latvijā, lēma par turpmāko monetārās politikas virzību, kā arī pieņēma vairākus noteikumus sekmīgai un raitai pārejai uz eiro ar 2014. gada 1. janvāri, informēja banka.

Ņemot vērā, ka inflācijas rādītāji Latvijā saglabājas zemi un tautsaimniecības attīstības temps nerada riskus cenu stabilitātei vidējā termiņā, Latvijas Bankas padome nolēma samazināt Latvijas Bankas noteiktās procentu likmes:

- Latvijas Bankas refinansēšanas likmi no 1.5% uz 0.25%;

- Aizdevumu iespējas uz nakti procentu likmes aizdevumu iepriekšējās 30 dienās izmantojot ne vairāk kā 5 darbadienas, procentu likme no 2% uz 0,75%,

- Aizdevumu iepriekšējās 30 dienās izmantojot ne vairāk kā 10 darbadienas, - no 3,5% uz 1,5%,

- Aizdevumu iepriekšējās 30 dienās izmantojot vairāk nekā 10 darbadienas, - no 5% uz 2,5%.

- Noguldījumu iespējas Latvijas Bankā procentu likmes un banku rezervju norma netiek mainītas.

Izmaiņas refinansēšanas un aizdevumu likmēs stājas spēkā ar šī gada 24. novembri.

Jau ziņots, ka no 24. septembra refinansēšanas likme tiks samazināta no 2 % uz 1,5 %. Jūlija Latvijas Banka noteikto refinansēšanas likmi nolēma samazināt no 2,5% līdz 2%. Toreiz bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs atzinis, ka savā ziņā šis lēmums uzskatāms arī par pamudinājumu bankām aktīvāk iesaistīties kreditēšanā, kas patlaban "stāv uz vietas".

 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!