Foto: DELFI

Latvijas Banka (LB) komersantiem, kas piegādātos eiro laidīs apgrozībā pirms Latvijas oficiālās iestāšanās eiro zonā, piemēros sodus, žurnālistiem pirmdien norādīja centrālās bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms.

Viņš informēja, ka LB uzņēmējiem, kuri pirms oficiālās eiro ieviešanas laidīs apgrozībā tiem piegādātās eiro monētas un banknotes, piemēros sodu apgrozībā laistās summas apmērā, bet ne mazāk par 10% no kopējās attiecīgajam uzņēmumam izsniegtās summas.

"Mēs izsniegsim eiro sākumkomplektus komerciestādēm, kas savukārt tos tālāk izsniegs saviem klientiem. Mēs veiksim arī pārbaudes eiro glabāšanas vietās, jo līdz 1.janvārim Latvijas eiro nav oficiāls maksāšanas līdzeklis un mums nav tiesības tos laist apgrozībā. Sodi par pārkāpumiem būs bargi, jo mums par šo ir arī ļoti striktas prasības no Eiropas Centrālās bankas," klāstīja Blūms.

Viņš norādīja, ka no novembra LB sāks piegādāt eiro sākumkomplektus komerciestādēm, savukārt tās tālāk klientiem - no 10.decembra. LB Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs aicināja gan komerciestādes, gan komersantus jau laicīgi apzināt sev nepieciešamo valūtas daudzumu, kā arī izplānot tā transportēšanu un uzglabāšanu.

Blūms pastāstīja, ka komerciestādes ar LB līgumus par eiro komplektu priekšpiegādi slēgs līdz 15.oktobrim. Viņš atzina, ka vēl neviens līgums nav noslēgts, vienlaikus prognozējot lielu banku aktivitāti tuvākajā laikā.

Latvija ieviesīs eiro no 2014.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!