Foto: LETA

Latvijas Bankas profesionālā komanda var strādāt arī saspringtos apstākļos, sacīja Latvijas Bankas prezidenta pienākumu izpildītāja, prezidenta vietniece Zoja Razmusa.

Vaicāta, vai centrālās bankas darbībā ir bijuši kādi sarežģījumi tāpēc, ka Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs piemērotā drošības līdzekļa dēļ nevar pildīt savus pienākumus, Razmusa pastāstīja, ka no pirmās dienas, kad izveidojās šī situācija, banka strādā ierastā režīmā.

"Mēs pildām visas funkcijas, kādas mums ir deleģējis likums un kādas ir Latvijas Bankai kā integrētai eiro sistēmas daļai," norādīja Latvijas Bankas vadītāja pienākumu izpildītāja. Viņa skaidroja, ka tiek nodrošināti visi nepieciešamie pakalpojumi gan uzņēmējiem, gan iedzīvotājiem. Razmusa pauda pārliecību, ka Latvijas Bankas profesionālā komanda var strādāt arī saspringtos apstākļos.

Latvijas Bankas prezidenta vietas izpildītāja arī norādīja, ka ekonomista Mārtiņa Kazāka gaidāmā strādāšana Latvijas Bankas padomē būs "izcils pienesums" gan profesionālajā, gan akadēmiskajā līmenī. Razmusa pozitīvi novērtēja to, ka kvalificēti speciālisti arī no privātā sektora piekrīt strādāt publiskajā sektorā.

Jau vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir nosūtījis prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai krimināllietas materiālus pret Rimšēviču. Latvijas Bankas prezidentam viens no piemērotajiem drošības līdzekļiem ir aizliegums ieņemt bankas prezidenta amatu. Viņu lūgts apsūdzēt par kukuļņemšanu. Tāpat vēstīts, ka Saeima apstiprinājusi ekonomistu Kazāku darbam Latvijas Bankas padomē ar 1. augustu.

Kazāks ir ieguvis bakalaura grādu ekonomikā Latvijas Universitātē, diplomu ekonomikā Kembridžas Universitātē, maģistra un doktora grādus ekonomikā Londonas Universitātē. Profesionālo darbību Kazāks sāka Finanšu ministrijā kā vecākais ekonomists, vēlāk darbojies kā pasniedzējs Rīgas Ekonomikas augstskolā, kopš 2005. gada viņš bija "Swedbank" galvenais ekonomists Latvijā, bet kopš 2010. gada - arī "Swedbank" grupas galvenā ekonomista vietnieks. Kazāks bijis Valsts prezidenta Stratēģiskas analīzes komisijas biedrs, bet no 2014. gada 1. janvāra Kazāks ir Fiskālās disciplīnas padomes biedrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!