Foto: LETA

Latvijas komercbankām šoruden varētu būt pieejami 560 miljoni eiro tautsaimniecības kreditēšanai no kopējā Eiropas Centrālās bankas (ECB) mērķētas ilgāka termiņa refinansēšanas operācijas (TLTRO) portfeļa, kas kopumā veido 400 miljardus eiro.

To šodien intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" paziņoja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Viņš uzsvēra, ka šis ECB pagājušās nedēļas lēmums ir zināms cerību stars un atvieglojums, jo bankas varētu vismaz daļu no šīs piešķirtās naudas novirzīt tautsaimniecības kreditēšanai. Latvijas gadījumā tas esot ļoti būtiski, ņemot vērā, ka pēdējos gados Latvijā ir novērojama kreditēšanas samazināšanās.

ECB šo naudu aizdos par vēsturiski zemākajām procentlikmēm, un tas ir uz komercbanku sirdsapziņas - vai šāda likme tiks atstāta, vai tās kredītu sadārdzinās līdz līmenim, kas uzņēmējiem būs neizdevīgi. Tomēr Rimšēvičs pauda cerību, ka vismaz daļa no šīs summas tiks izmantota mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanai Latvijā.

Šis ECB paziņojums ir arī labs iemesls, lai komercbankas sasēstos pie viena galda un runātu par jautājumiem, kas saistīti ar kreditēšanu, par nestabilitāti, nodokļiem un ekonomisko attīstību, uzskata centrālās bankas vadītājs.

ECB pagājušajā nedēļā paziņoja, ka tā ar šā gada septembri sāks jaunas mērķētas ilgāka termiņa refinansēšanas operācijas. Tas nozīmē, ka kredītiestādēm par pievilcīgām procentu likmēm būs pieejami aptuveni 400 miljardu eiro, kas novirzāmi tautsaimniecības kreditēšanai.

Sākotnēji bankas varēs aizņemties summas, kas līdzvērtīgas līdz pat 7% no jau izsniegto kredītu apjoma, kas reģistrēts banku bilancē uz 2014.gada 30.aprīli. Turpmākais finansējuma apjoms būs atkarīgs no pārmaiņām katras bankas kredītportfelī.

Aizdevuma termiņš būs līdz četriem gadiem, bet likme - 10 bāzes punkti virs galvenās refinansēšanas operāciju likmes līdzekļu piešķiršanas brīdī. Šī likme saglabāsies nemainīga visu aizdevuma izmantošanas laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!