Foto: stock.xchng

Latvijas Komercbanku asociācija (LKA) tuvāko mēnešu laikā piedāvās konsultācijas grūtībās nonākušiem kredītņēmējiem, informēja asociācijā.

Neatkarīgais dienests, ko bankas veidos pēc Tiesībsarga ieteikumiem, piedāvās klientiem juridiskās un finanšu konsultācijas un starpniecības atbalstu sarunās ar kreditoriem.

"Īpaši svarīgs centra konsultatīvais un starpniecības atbalsts varētu būt situācijās, kad klientam ir saistības pret vairākām kredītiestādēm un citiem kreditoriem – apsaimniekotājiem, komunālo pakalpojumu sniedzējiem, Valsts ieņēmumu dienestu u.c. Profesionāli speciālisti palīdzēs objektīvi izvērtēt finanšu situāciju, konsultēs par turpmākām iespējām, kā arī nepieciešamība gadījumā būs vidutājs starp klientu un aizdevējiem. Centra darbiniekiem – sertificētiem starpniekiem mediatoriem – būs jāatbilst ne tikai augstām profesionālajām, bet arī informācijas konfidencialitātes prasībām," uzsvēra LKA, norādot, ka konsultācijas būs bezmaksas.

Tāpat banku un klientu attiecību uzlabošanai nākotnē tiks izstrādāts arī jauns banku nozares pašregulācijas dokuments – Banku sociālā harta. Asociācijā skaidroja, ka hartu iecerēts izstrādāt šā gada laikā sadarbībā ar visām iesaistītajām pusēm, un tajā tiks ietverti banku labas prakses principi tādos virzienos kā patērētāju tiesības, godīga komercprakse, atbildīga kreditēšana, droši un moderni attālinātie pakalpojumi, kvalitatīvs serviss un klientu izglītošana.

"Gan topošais konsultāciju centrs, gan arī Sociālā harta ir banku apņemšanās sakārtot attiecības ar klientiem un viņu kredītsaistībām. Ne tikai valstij, bet arī bankām ir svarīga iedzīvotāju finansiālā labklājība ilgtermiņā. Tāpēc ir jārod iespēja godprātīgiem kredītņēmējiem atkal piedalīties aktīvajā ekonomikā, piemēram, gadījumos, kad sociāli jūtīgos apstākļos to traucē izdarīt apjomīgas kredītsaistības arī pēc īpašuma realizācijas," norādīja LKA prezidents Mārtiņš Bičevskis.

LKA ir biedrība, kurā brīvprātīgi apvienojas Latvijā reģistrētās bankas un ārzemju banku filiāles, pašlaik LKA ir 21 biedrs un divi asociētie biedri. Asociācijas mērķis ir sekmēt Latvijas banku sistēmas nostiprināšanos un attīstību. LKA pārstāv banku intereses dažāda līmeņa institūcijās un koordinē banku kopējo problēmu risināšanu, kā arī sniedz konsultatīvu palīdzību saviem biedriem, apkopo un publicē banku statistiku, organizē biedru iekšējos pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!