Foto: F64

Latvijas uzņēmumiem 2016. gada pirmajos trīs ceturkšņos bankas jaunos aizdevumos izsniegušas 1,4 miljardus eiro, kas ir par 40% vairāk nekā 2015. gada pirmajos deviņos mēnešos, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) aprēķini pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) datiem.

Kopējais Latvijas banku kredītportfelis 2016. gada septembra beigās bija 15,11 miljardi eiro, un kopš gada sākuma tas pieaudzis par 3%. No kopējā aizdevumu apjoma Latvijas tautsaimniecība kreditēta par 7,42 miljardi eiro, un hipotekārie aizdevumi Latvijas mājsaimniecībām izsniegti 4,41 miljarda eiro apmērā, informē LKA sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Melnace.

Banku eksperti uzņēmumu kreditēšanā Latvijā redz pozitīvu attīstību.

"Sagaidāms, ka gada beigās kopējais jauno aizdevumu apjoms Latvijas uzņēmumiem tuvosies diviem miljardiem eiro, un tomēr tas nav pat puse no apjoma, ko ļautu izsniegt banku kapacitāte," norāda LKA, piebilstot, ka bankas joprojām spēj kreditēt vairāk kvalitatīvu biznesa projektu nekā tām tiek piedāvāts.

Jaunizsniegtā finansējuma sadalījumā pa nozarēm palielinājušies kredītu apmēri lauksaimniecībai, mežsaimniecībai un zivsaimniecībai, apstrādes rūpniecībai, elektroenerģijai, gāzei un siltumapgādei, operācijām ar nekustamo īpašumu, kā arī finanšu un apdrošināšanas darbībām un izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumiem. Savukārt sarucis no jauna piešķirtā finansējuma apjoms būvniecībā, ūdensapgādē un atkritumu apsaimniekošanā un IT pakalpojumu jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!