Foto: AFI

Latviju no krīzes izglāba nevis taupības politika, bet gan strukturālas valsts reformas. Tāpat šobrīd var teikt, ka valsts lielākie izaicinājumi ir ekonomikas konkurētspēja, palielinot eksportu, kā arī esošā sociālā nevienlīdzība starp iedzīvotājiem, ceturtdien Rīgā notiekošajā "Latvijas eiro konferencē" norādīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

"Krīzes ir nepatīkamas, taču jāskatās ilgtermiņā, kurā ciešāka Eiropas integrācija palīdzēs Eiropas Savienībai (ES) nostiprināt savas pozīcijas globālajā konkurencē," minēja Dombrovskis.

"Lieli Latvijas izaicinājumi šobrīd ir ekonomikas konkurētspēja - ir jāpalielina eksports, - kā arī sociālās nevienlīdzības problemātika, pret kuru jau esam cīnījušies – esam samazinājušies nodokļu, ieguldījuši veselības aprūpē. Taču sociālo nevienlīdzību nevarēs izlabot ar viena budžeta palīdzību, šādu politiku Latvijai nepieciešams īsteno ilgtermiņā," norādīja Dombrovskis.

Dombrovskis norādīja, ka Latvija šobrīd var lepoties ar vienu no straujākajām ES ekonomikas iz augsmēm , kādu nespēj uzrādīt liela daļu citu dalībvalstu, atkopjoties no ekonomikas krīzes. Premjers uzsvēra, ka veiksmes atslēga ir "nevis taupības politika, bet gan strukturētas valsts īstenotas reformas, kas palīdzējis pārvarēt krīzi".

"Patlaban Latvija ierindojas starp četrām Centrālās un Austrumeiropas valstīm ar vislielāko izaugsmes un konverģences potenciālu līdz 2022.gadam", uzsvēra Latvijas premjers.

Tāpat pēc Dombrovska teiktā, pirms desmit gadiem eirozona bija ekskluzīvs klubs, kur visi gribēja iestāties. Tagad jau četrus gadus eirozonā valda krīze, un Latvija pievienojas eirozonai laikā, kad tā pārdzīvo dziļāko krīzi savā vēsturē.

To Dombrovskis ceturtdien teica atklāšanas runā Latvijas Bankas, Eiropas Centrālās bankas (ECB), Eiropas Komisijas un Finanšu ministrijas kopīgi organizētajā Latvijas eiro konferencē, uz kuru ieradušies vairāki starptautiski pazīstami politikas pētnieki, kā arī ECB prezidents Mario Dragi un Eiropas Komisijas viceprezidents Oli Rēns.

"2014. gada 1. janvārī Latvija kļūs par eiro zonas 18. dalībvalsti. Tādējādi, uzmanības lokā arvien vairāk ienākot Eiropas perspektīvai un palielinoties ietekmei Eiropas politikas ietvara veidošanā, augs arī līdzatbildība par vienoto politiku. Atzīmējot šo virzību un eiro zonas ekonomiskajā pārvaldībā sasniegto, kā arī lai izvērtētu turpmākos sarežģītos uzdevumus un to labākos risinājumus tiek rīkota konfrence", Latvijas eiro konferences organizēšanu skaidro Latvijas Banka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!