Foto: DELFI

Līzinga kompānijas, lidmašīnas, uzņēmumi un dzīvokļu ēkas, tā ir tikai daļa no kādreizējās "Parex bankas" aktīviem, kurus pēdējos gados ir izdevies realizēt. Valdība vienu no tā laika lielākajām bankām glāba 2008.gada nogalē, kopumā ieguldot gandrīz miljardu latu, bet patlaban banka ir sadalīta "labajā" – AS "Citadele banka" un "sliktajā" - AS "Reverta", kuras uzraudzībā tad arī nodoti problemātiskie aktīvi (kredīti, parādi utt.).

Patlaban "Reverta" ir lielākais šāda veida problemātisko aktīvu pārvaldītājs Baltijas valstīs un tās darbība ir koncentrēta trijos galvenajos virzienos - kredītu restrukturizācija, parādu piedziņa un nekustamo īpašumu pārvaldīšana. Kopš 2010.gada 1.augusta "Reverta" no problemātisko aktīvu pārdošanas ir atguvusi 419 miljonus eiro (293 miljoni latu). Portāls "Delfi" apkopo tikai dažus no vērtīgākajiem darījumiem, kurus neierobežo konfidencialitātes līgumi un, no kuriem iegūtie miljoni jau atmaksāti valstij un sindicētā kredīta dzēšanai.

240 miljoni ASV dolāru par četrām līzinga kompānijām


Foto: stock.xchng

"Reverta" ir realizējusi četras "Parex" savulaik izveidotas līzinga kompānijas. 2010.gadā pārdots "Parex Lizing" Baltkrievijā un pārdošanas rezultātā atgūti 8,5 miljoni ASV dolāru, bet kopumā kopš 2008.gada no Baltkrievijas līzinga kompānijas atgūtu 25 miljoni ASV dolāru (13,5 miljoni latu).

Par Krievijas "Parex Leasing un Extroleasing" pārdošanu 2011.gadā saņemti aptuveni 16 miljoni dolāru (8,6 miljoni latu), un kopš 2008.gada no abu kompāniju līzinga portfeļa izstrādes kopumā ir atgūti vairāk nekā 120 miljoni ASV dolāru (66,5 miljoni latu). 2011.gadā pārdots arī "Pareks Lizing and Faktoring" Azerbaidžānā. Noslēgtā līguma ietvaros ir atgūti 3,4 miljoni ASV dolāru (1,8 miljoni latu),  bet kopš 2008.gada beigām no Azerbaidžānas līzinga portfeļa kopumā ir atgūti vairāk nekā 50 miljoni ASV dolāru (27 miljoni latu).

Savukārt pērn pārdota "Parex Lizing" Ukrainā. Pārdošanas darījuma summa ir 2,8 miljoni ASV dolāru (1,51 miljons latu).  Kopš 2008.gada beigām kopumā no Ukrainas līzinga portfeļa ir atgūti vairāk nekā 45 miljoni ASV dolāru (24,3 miljoni latu).

Godīgi maksā procentus un atdod 14 miljonus eiro


Foto: PantherMedia/Scanpix

Nekustamo īpašumu attīstītājs Jūrmalā SIA "Lielupes nams" - viens no lielākajiem "Reverta" kredītportfeļa klientiem - 2012.gada 23.februārī pārskaitījis pēdējo maksājumu, tā pilnībā izpildot savas saistības. Tiek uzsvērts: šis ir veiksmes stāsts, kura pamatā ir "Reverta" un klienta sekmīga sadarbība, rodot abām pusēm pieņemamus risinājumus. 

Rezultātā "Lielupes nams" ir atmaksājis kredīta pamatsummu vairāk nekā 14 miljonu eiro (9,8 miljoni latu) apmērā. Uzņēmums arī visa līguma darbības laikā ir nodrošinājis ikmēneša procentu atmaksu pilnā apmērā.

Vērtīgs lielveikala projekts Krievijā un atgūti 27,8 miljoni eiro


Foto: DELFI

2011.gada februārī "Reverta" noslēdza darījumu par prasījumu tiesību pārdošanu pret Krievijas kompāniju grupu - "Uņivermag Moskva" un "Afgaņec". Rezultātā tika atgūtas izsniegto kredītu pamatsummas pilnā apmērā, kas veido 27,8 miljonus eiro (19,4 miljoni latu).

Lai panāktu cesijas darījuma noslēgšanu par iepriekšminēto summu, "Reverta" cīnījās Krievijas Federācijas tiesvedību instancēs un bija spiesta vērsties pat Augstākās arbitrāžas tiesas prezidijā, lai aizstāvētu savas kreditora tiesības. Šī tiesu instance, kura pieņem izskatīšanai ne vairāk kā 7-8% no visiem iesniegtajiem pieteikumiem, ne tikai izskatīja "Reverta" lietu, bet pieņēma bankai pozitīvu lēmumu.

No Vācu kosmētikas ražotāja atgūti 8,8 miljoni eiro


Foto: DELFI

Savulaik izsniegta kredīta atgūšanas procesā no Vācijas uzņēmuma "Fribad Cosmetics Group GmbH", kura darbības nozare bija parfimērijas preču ražošana, laikā no 2009.gada līdz šim brīdim ir atgūti vairāk kā 8,8 miljoni eiro (5,8 miljoni latu).

Šo vācu uzņēmumu 2008.gadā iegādājās "Kolonna" dibinātāja Ieva Plaude-Rēlingere, savukārt 2010.gada pavasarī daudzu pazīstamu zīmolu - "BioDroga", "SansSoucis", "Fribad" - ražotājs paziņoja par maksātnespēju.

Graudu tirgotāja 53 miljoni ASV dolāru un trīs lidmašīnas


Foto: DELFI

2011.gada janvārī tika noslēgts restrukturizācijas darījums ar lielu graudaugu biznesā strādājošu kompāniju grupu "Zernovaja kompaņija Nastjuša" un šādi tika atjaunota naudas plūsma no projekta, kurš vairāk nekā divus gadus bija "miris".

Ilgstošo un, dažreiz jau šķietami bezcerīgo pārrunu rezultātā esot izdevies pārliecināt kolēģus no banku biznesa neizvēlēties tiesas ceļu, neiznīcināt kompāniju grupu ar piedziņas procesiem un vienoties par restrukturizācijas nosacījumiem.

Rezultātā divu gadu laikā atgūti jau 53 miljoni ASV dolāru (28,6 miljoni latu), tostarp veiksmīgi realizēti arī trīs ķīlas objekti - lidmašīnas, kuras pārdotas par tirgus cenu, kas būtu neiespējami, ja "Reverta" un klients nestrādātu vienotā komandā, meklējot sarežģītajās situācijās konstruktīvus risinājums, atzīst banka.

Pārdod 36 dzīvokļu ēkas un iegūst 8,5 miljonus eiro


Foto: stock.xchng

"Reverta" sadarbībā ar savu klientu 2011.gadā veiksmīgi realizējusi arī vērienīgu nekustamā īpašuma projektu "Aristo" Jūrmalā. Rezultātā pārdoti trīs augstvērtīgi dzīvokļu nami ar kopumā 36 dzīvokļiem.

Lielākā daļa dzīvokļu tika pārdoti piesaistītajam investoram un tādējādi kredītsaistības parādniekam pret "Reverta" izdevies samazināt par vairāk nekā 8,5 miljoniem eiro (5,9 miljoni latu).

Iztirgo vērienīgu modes preču kolekciju


Foto: AFP/Scanpix

2012.gada laikā "Revertai" izdevies realizēt arī kāda kredīta galvotāja - AS "Fashion gates" - maksātnespējas procesa laikā iegūto mantu.

Tam piederēja iepriekšējo sezonu (2007/2008/2009) modes kolekcijas, ko veidoja 16 234 vienības,  tostarp apģērbi, apavi, bižutērija, gultas veļa, trauki un galda piederumi. Kolekcijā bija tādu pazīstamu zīmolu preces kā "Versace", "Ralph Lauren", "Valentino" , "Roberto Cavalli", Blumarine", "Sonia Rykiel", "Nina Ricci", "Céline", "Lanvin", "Emilio Pucci", "Alberta Ferreti", "Stella McCartney" uc. 

Kopumā "Reverta" no šo preču pārdošanas atguvusi 671 352 eiro (470 000 latus).

Pārdoti 'Astra-Lux' dzīvokļi – maciņā 10 miljoni


Foto: DELFI

Kredīta restrukturizācijas procesā, sadarbojoties SIA "PBLC - Nekustamie īpašumi" un AS "Reverta", pārdoti vairāk nekā 140 dzīvokļi jaunā daudzdzīvokļu projektā "Astra-Lux" Rīgā.

No šī darījuma "Reveta" ir atguvusi vairāk nekā 10 miljonus eiro (7 miljonus latu), jeb lielāko daļu no kredīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!