Foto: LETA

Stājoties spēkā ceturtdien pieņemtajiem likuma grozījumiem bankām liegt sadarbību ar divām pazīmēm atbilstošiem čaulas uzņēmumiem, no Latvijas banku sektora varētu aizplūst noguldījumi divu miljardu eiro apmērā, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) aplēses.

Pēc riskanto čaulas kompāniju izslaucīšanas kopējais nerezidentu noguldījumu apmērs Latvijas banku sektorā samazināsies līdz apmēram četriem miljardiem eiro, rēķina Latvijas banku uzraugs.

FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš ceturtdien Briselē žurnālistiem sacīja, ka gada otrajā pusē būs redzams, kā nerezidentu segmentā strādājošās bankas spējušas tikt galā ar pārmaiņām.

Banku uzraugs neizslēdz, ka pārmaiņu rezultātā kāda no nerezidentu segmentā strādājošajām komercbankām no Latvijas aizies.

FKTK priekšsēdētājs žurnālistiem uzsvēra, ka šīs naudas aizplūšana nav iemesls nekādai panikai, turklāt bankām ir izveidoti likviditātes spilveni, lai šo situāciju pārvaldītu.

Nerezidentu noguldījumu apmērs kopējā Latvijas banku piesaistīto noguldījumu apjomā pašlaik ir 31% vai 25%, ja no statistikas tiek izslēgta likvidācijai lemtā "ABLV Bank", ceturtdien Eiropas Parlamenta (EP) komitejas finanšu noziegumu novēršanas jautājumos deputātiem sacīja Putniņš.

Viņš vērtēja, ka trīs, četru mēnešu laikā nerezidentu noguldījumu apmērs tuvosies 20% no kopējā noguldījumu apmēra, un tas ir zemākais rādītājs 20 gadu laikā.

Globālā situācija pasaulē ir mainījusies, un Latvijas valdības nostāja ir, ka nerezidentu noguldījumu apmērs jāsamazina līdz 5% no kopējās depozītu bāzes, paskaidroja Putniņš.

Pēcāk sarunā ar žurnālistiem FKTK priekšsēdētājs atzina, ka pašreizējā valdībā ir pirmā, kas skaidri formulējusi mērķi būtiski samazināt nerezidentu biznesa apkalpošanu, kas Latvijā bija veidojies un attīstījies no 1995. gada un ko iepriekš atbalstīja arī Rietumvalstis, atverot ļoti daudz korespondējošo rēķinu. "Tas viss funkcionēja vairāk nekā 20 gadus," žurnālistiem sacīja banku uzraugs.

Kopējais noguldījumu apmērs 19. aprīlī Latvijas bankās bija 18,05 miljardi eiro.

Divu mēnešu laikā kopš 13. februāra, kad ASV Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls (FinCEN) rosināja ieviest sankcijas pret "ABLV Bank" un Latvijā sākās intensīvāka vēršanās pret aizdomīgas izcelsmes naudas apkalpošanu, Latvijas banku piesaistīto noguldījumu apmērs jau samazinājies par 2,5 miljardiem eiro jeb par 12%

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!