Foto: LETA
Atbalsts eiro valūtai ir nedaudz pieaudzis un to patlaban atbalsta ap 40% iedzīvotāju, tomēr skepse pret uzņēmēju godīgumu sabiedrībā arī ir pamatīga, liecina jaunākie pētījumu aģentūras "Factum" dati.

Līdz eiro ieviešanai atlikušas vien 66 dienas, tāpēc portāls "Delfi" atgādina par vairākiem eiro padomiem, lai iedzīvotāji varētu ērtākā un vieglākā veidā sagaidīt jaunās valūtas ieviešanu pēc gadu mijas.

Iegaumē eiro kursu!


Foto: LETA
Iegaumē eiro kursu: 1 eiro = 0, 702804 lati un maksājot nesteidzies - rēķini rūpīgi līdzi, aicina Finanšu ministrija.

Savukārt, ja gadījumā valūtas konvertācijā esi pamanījis kļūdu, tad informē par to uzņēmēju, bet, ja viņš to nenovērš, tad jāziņo Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC), zvanot pa tālruni 65452554 vai sūtot e-pastu uz eiro@ptac.gov.lv.

Svarīgākie datumi, kas jāatceras


Foto: LETA

Finanšu ministrija uzsver vairākus būtiskus datumus, kas tuvojoties eiro, noteikti jāiegaumē.Līdz gadu mijai visi norēķini būs latos, pirmās divas janvāra nedēļas - līdz 14.janvārim - būs iespējams maksāt gan eiro, gan latos, atlikumu saņemot eiro, savukārt pēc tam norēķini notiks tikai eiro.

Latus uz eiro bez maksas varēs apmainīt no 2014. gada 1. Janvāra 3 mēnešus (līdz 31. martam) 302 Latvijas Pasta pakalpojumu sniegšanas vietās (apdzīvotās vietās, kur nav banku nodaļu) un  6 mēnešus (līdz 30. jūnijam) visās bankās, savukārt Latvijas Bankā - bez termiņa ierobežojuma.

Kur varēs iegādāties eiro sākumkomplektus?


Foto: LETA

Ja gribi savā rīcībā iegūt eiro laikus, tad Finanšu ministrija atgādina, ka no 2013. gada 10.decembra bankās un 302 Latvijas Pasta pakalpojumu sniegšanas vietās būs iespējams iegādāties eiro sākumkomplektus, par 10 latiem saņemot 14,23 eiro.

Ko darīt ar atlikušo naudu latos?


Foto: LETA

Līdz gadu mijai pakāpeniski labāk samazināt skaidrās naudas, īpaši monētu, apjomu, iesaka Finanšu ministrija. Tāds pats ieteikums seko arī no bankām, kuras atgādina, ka iedzīvotājam tīri fiziski ērtāk būs naudu samainīt internetbankā, nevis stāvot rindās, lai jauno eiro  naudu varētu samainīt.

Laicīgi iepazīsties ar eiro izskatu un drošības pazīmēm


Foto: LETA

Iepazīsties ar naudas izskatu un drošības pazīmēm. Uz Latvijas eiro monētām reversā būs redzami mūsu valsts simboli - tautumeita un Latvijas ģerboņi, bet eiro monētu averss (puse, kur redzami skaitļi) un banknotes visās eirozonas valstīs ir vienādas.

Tāpat jāatceras, ka Latvijas eiro varēs maksāt visās valstīs, kur tiek lietots eiro, bet ar citu valstu eiro varēs norēķināties Latvijā, atgādina Finanšu ministrija. 

Padomi drošības ievērošanai


Foto: LETA

Finanšu ministrija uzskaitījusi, kādus drošības pasākumus jāievēro, lai pārejot  no eiro uz latiem, cilvēks varētu justies drošs.

1)neglabāt mājās lielu skaidrās naudas apjomu;
2)nedodoties mainīt visu skaidro naudu vienā reizē;
3)publiskās vietās būt piesardzīgam, pārvietojoties ar skaidru naudu;
4)mainīt naudu diennakts gaišajā laikā, vislabāk kopā ar kādu radinieku vai draugu;
5)nemainīt naudu šaubīgās vietās un no privātpersonām;
6) nestāsti par naudu un nemaini to pie svešiniekiem, kas ierodas tavā dzīvesvietā (krāpnieki var izlikties par valsts iestāžu darbiniekiem).
7)Ja piedzīvo krāpšanu, laupīšanu vai to mēģinājumu - nekavējoties ziņo par to policijai.

Pēc gadu mijas centies maksāt ar precīzu naudu


Foto: DELFI

Pirmajās divās janvāra nedēļās, esot jācenšas veikalos maksāt ar karti vai precīzu naudu, lai neveidotos rindas, norāda Finanšu ministrija.Tāpat jāatceras, ka šajā laika periodā pārdevējs drīkstēs naudas atlikumu izdot tikai eiro, tāpēc labāk nenorēķināties par sīkiem pirkumiem ar lielām naudas zīmēm, tādējādi vari radīt situācijas, kad pārdevējam nebūs ko izdot tev vai citam klientam.

Atgādinājums – pārejot uz eiro, līgumi nebūs jāpārslēdz


Foto: PantherMedia/Scanpix

Algas, pensijas, pabalsti un stipendijas, sākot ar 2014. gada 1. janvāri, tiks izmaksāti eiro. Pārejot uz eiro, līgumi nav jāpārslēdz, atgādina Finanšu ministrija.

Aicina nesteigties ar naudas mainīšanu


Foto: DELFI

Finanšu ministrija atgādina, ka eiro maiņas procesā neko nevar nokavēt, jo latus pret eiro varēs mainīt Latvijas Bankā mūžīgi. Ja cilvēki visu centīsies mainīt jau janvāra sākumā, tad tas varot radīt neiecietību vienam pret otru, piemēram, stāvot garās rindās bankās.

Kā neredzīgie un cilvēki ar vāju redzi varēs atšķirt dažādas eiro banknotes?


Foto: LETA

Primārais veids, kā neredzīgie varēs atšķirt banknotes, ir pēc taustes, jo visu banknošu izmēri atšķiras. Vājredzīgajiem  būs viegli atšķirt banknotes, jo katrai banknotei ir viena noteicošā spilgta krāsa, piemēram, 20 eiro banknotes ir  zilas, bet 10 eiro - sarkanas.Tāpat katras banknotes nominālvērtības uzraksts ir iespiests lieliem, trekniem cipariem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!