Foto: F64
Rīgas apgabaltiesa otrdien līdz nākamā gada 24.janvārim atlika "Parex bankas" mazākuma akcionāru prasības izskatīšanu par 1,217 miljonu latu zaudējumu piedziņu no bijušajiem bankas valdes locekļiem – Nila Melngaiļa, Gunta Beļavska, Vladimira Ivanova, Roberta Stuģa un Valtera Ābeles – saistībā ar Baltkrievijas līzinga kompānijas "Parekss Leasing" pārdošanu, pastāstīja tiesas kancelejas vadītājs Ingars Sprukts.

Viņš informēja, ka tiesas sēde otrdien atlikta, jo jāizprasa papildu pierādījumi.

Jau vēstīts, ka iepriekš "Parex bankas" mazākuma akcionāri – Luksemburgā reģistrētās kompānijas "Amber Trust S.C.A. Sicaf-SIF" un "DCF Fund (II) Baltic States", kā arī Kaimanu salās reģistrētā kompānija "Firebird Republices SPV, Ltd" – vērsās pie bankas padomes ar prasību vērsties tiesā pret bankas valdi, lai piedzītu zaudējumus saistībā ar Baltkrievijas līzinga kompānijas "Parex Leasing" pārdošanas darījumu.

Mazākuma akcionāri uzskata, ka "Parex bankas" valde, atsavinot tai piederošo līzinga kompāniju, rīkojusies nesaimnieciski un, iespējams, atsevišķu personu interesēs, par ko liecinot fakts, ka visus 100% "Parex Leasing" kapitāldaļu iegādājusies "Rietumu banka", kuras valdes loceklis un arī prezidents ilgus gadus bija Maikls Borks (Michael Bourke), kurš strādā " Parex bankas" padomē.

"Parex bankas" padome savukārt, izskatot jautājumu par bankas mazākuma akcionāru prasību, vērsties tiesā pret bankas iepriekšējo valdi, atzina, ka prasības ierosināšanai nav juridiska pamata.

Bankas mazākuma akcionāru pārstāvis Viktors Tihonovs iepriekš sacīja – tā kā padome noraidījusi ierosinājumu vērsties tiesā, to darīs "Parex bankas" mazākuma akcionāri.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pērn saņēma iesniegumu par Borka iespējamo interešu konfliktu saistībā ar "Parex Leasing" pārdošanu, un tika sākta iesniegumā minēto faktu pārbaude par viņa darbības atbilstību likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" prasībām. KNAB konstatēja, ka Borks nav uzskatāms par valsts amatpersonu likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" izpratnē un viņam nav saistoši šajā likumā noteiktie ierobežojumi un aizliegumi.

Ziņots arī, ka "Rietumu banka" 2010.gada pavasarī iegādājās "Parex bankas" meitasuzņēmumu Baltkrievijā "Parex Leasing".

2010.gada 1.augustā beidzās "Parex bankas" operacionālās sadalīšanas process. Valdība pērn martā pieņēma lēmumu par "Parex bankas" restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no "Parex bankas" tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka – "Citadele".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!