Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas banku sektors kopumā šogad 11 mēnešos darbojās ar 440,1 miljona eiro peļņu, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) operatīvā informācija par Latvijas banku darbības rezultātiem novembrī.

Šogad ar peļņu darbojās visas 16 Latvijas bankas un trīs no septiņām ārvalstu banku filiālēm, kuru tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos ir 97,5%.

Šogad 11 mēnešos banku sektora peļņa ir par 12% lielāka nekā pērn atbilstošā periodā, kad bankas nopelnīja 393,7 miljonus eiro.

Jau ziņots, ka banku sektora peļņu šogad pozitīvi ietekmēja vienreizējs notikums – pēc ASV finanšu pakalpojumu uzņēmuma "Visa Inc." prasībām veiktā "Visa Europe" akciju pārdošana.

FKTK vērš uzmanību, ka novembrī turpinājās kopējā kredītportfeļa neliels pieaugums, proti, tas audzis par 0,7% jeb 99 miljoniem eiro. Tai skaitā rezidentu uzņēmumu portfelis auga par 0,6% jeb 39 miljoniem eiro, savukārt rezidentu mājsaimniecību kredītportfelis gandrīz nemainījās. Nerezidentiem izsniegto kredītu apmērs novembrī palielinājās par 2% jeb apmēram 46 miljoniem eiro, un pieaugumu galvenokārt ietekmēja ASV dolāra vērtības kāpums.

Novembrī kopējais rezidentu noguldījumu atlikums mainījās nebūtiski – tas auga par 0,1% jeb 13 miljoniem eiro. Lai gan par 2,2% palielinājās privāto nefinanšu uzņēmumu un par 1,5% auga mājsaimniecību noguldījumi, tomēr samazinājās valdības un finanšu institūciju noguldījumi attiecīgi par 3,7% un 7,1%. Nerezidentu noguldījumi saruka par 0,3% jeb 32 miljoniem eiro. Novembra beigās kopējais piesaistīto noguldījumu atlikums saglabājās 21,9 miljardu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!