Foto: LETA

Sabiedrībā ir liela interese par Latvijas pirmo īpašā dizaina divu eiro monētu - šorīt pie Latvijas Bankas kasēm Rīgā un arī Daugavpilī un Liepājā bija izveidojušās monētas kārotāju rindas.

Latvijas Bankas Starptautisko attiecību un komunikācijas pārvaldes vadītāja vietnieks Kristaps Otersons  informēja, ka cilvēki pulcējās pie Latvijas Bankas kasēm gan Rīgā, gan Daugavpilī, gan Liepājā jau no paša rīta, arī pašlaik visās filiālēs ir jāizstāv visai gara rinda. Paredzams, ka īpašā kaluma monētas suvenīriesaiņojumos šodien Latvijas Bankas kasēs būs izpirktas, savukārt apgrozības kvalitātes monētas nonāk apgrozībā, ne tikai Latvijas Bankai piedāvājot maiņu savās kasēs, bet kā cita apgrozības nauda - caur komercbankām.



"Interese par pirmo Latvijas eiro īpašā dizaina apgrozības monētu ir liela. Arī šādā, popularitātes, ziņā īpašo apgrozības monētu tradīcija turpinās," atzina Otersons.

Arī aģentūra LETA centrālās bankas kasē Rīgā pārliecinājās, ka interese par monētu ir liela un rindā nākas kādu brīdi uzkavēties. Plkst.10.30 varēja saņemt 2800.kārtas numuru monētu maiņai, bet pašlaik kasēs tiek apkalpoti klienti ar 2100.kārtas numuru. Centrālās bankas apsargi kontrolē, lai katrs monētu kārotājs vienā reizē izņemtu tikai vienu rindas numuriņu.

Latvijas Banka šodien laiž apgrozībā pirmo īpašā dizaina divu eiro apgrozības monētu "Rīga - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014". Tās tirāža ir viens miljons eksemplāru. Papildus nokalts 5000 monētu īpašā suvenīriesaiņojumā.

Monētas grafisko dizainu veidojis mākslinieks Henrihs Vorkals, ģipša modeli - tēlnieks Jānis Strupulis. Jaunās divu eiro monētas kaltas Vācijā, Bādenes Virtembergas kaltuvē, kas izgatavoja arī Latvijas eiro apgrozības monētas.

Rīgai kā Eiropas kultūras galvaspilsētai veltītās divu eiro apgrozības monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā un citās eirozonas dalībvalstīs.

Īpašā dizaina apgrozības monētu Eiropas puse (ar nominālvērtības norādi), materiāls, izmērs un apmales rievojums neatšķiras no citām divu eiro apgrozības monētām, atšķirīga ir nacionālā puse.

"Simboliski, ka pirmā īpašā divu eiro monēta veltīta 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētai Rīgai. Eiropas kultūras galvaspilsētas aktivitātes sniedz unikālu iespēju jaunā kvalitātē atklāt Rīgas un visas Latvijas piederību Eiropas kultūras kopīgajām vērtībām. Īpašā apgrozības monēta ir Latvijas Bankas ieguldījums šī nozīmīgā notikuma popularizēšanā Latvijā un ārvalstīs," informē centrālā banka.

Ar monētu "Rīga - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014" tiek turpināta īpašā dizaina apgrozības monētu kalšanas tradīcija Latvijā. Katrai eirozonas valstij ir tiesības ik gadu laist apgrozībā divas šādas apgrozības monētas, kā arī vēl vienu kopējā programmā, ja tāda tiek organizēta. Nākamās divu eiro īpašā dizaina monētas Latvijā gaidāmas 2015.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!