Foto: Publicitātes attēli
Latvijā ir sākusies bezkontakta karšu ēra – bankas jau izsniedz kartes ar bezkontakta norēķinu funkciju, kā arī tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās uzstāda maksājumu karšu pieņemšanas iekārtas jeb termināļus, kas varētu pieņemt šādas kartes, lai kartes būtu pielietojamas.

Taču, kā jau par katru jaunumu, arī par bezkontakta kartēm nepieciešama informācija, kā arī izplatās atsevišķi mīti, portālam "Delfi" skaidro Latvijas Komercbanku asociācija (LKA).

LKA apkopojis piecus nozīmīgākos faktus, kas jāzina par bezkontakta kartēm, kā arī cenšas apgāzt piecus izplatītākos nepatiesos mītus par tām.

Mīts nr.1 - 'Ar bezkontakta kartēm nav, kur norēķināties'

Foto: Publicitātes attēli

Šobrīd jau aptuveni 1500 terminālu tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās nodrošina bezkontakta maksājumus, un ar katru mēnesi terminālu skaits pieaug. Šo norēķinu iespēju aktīvi izmanto tūristi - tāpēc nav taisnība, ka ar šīm kartēm nav ērtas iespējas norēķināties, saka LKA pārstāvji.

Mīts nr.2 - 'Man visu naudu nozags'

Foto: Publicitātes attēli

"Pazaudējot karti, man visu naudu no tās nozags – jo kodu taču ievadīt nevajag," arī tā nav taisnība, skaidro LKA.

"Pirmkārt, pazaudējot karti, nekavējoties ir jāziņo savai bankai, kas karti bloķē tāpat kā jebkuru citu maksājuma karti. Otrkārt, negodīgs atradējs varēs veikt tikai dažus ierobežotus maksājumus, jo viena pirkuma limits ir 10 eiro, un regulāri pa vidu bezkontakta maksājumiem būs nepieciešama arī PIN koda ievade."

Mīts nr.3 - 'Manas kartes datus noskenēs'

Foto: Publicitātes attēli

Bezkontakta kartē nav iestrādātas tehnoloģijas, kuras noskenējot būtu pieeja līdzekļiem jūsu bankas kontā, tāpēc nav arī jāuztraucas, ka kāds varētu jūsu kartes datus noskenēt.

Mīts nr.4 - 'No kartes naudu noņems'

Foto: Publicitātes attēli

Nav taisnība, ka kāds svešinieks varētu viegli no jūsu kartes noņemt naudu, stāsta LKA. "Lai notiktu maksājums, karte ir jāpietuvina terminālam 3-7 cm attālumā," nomierina LKA.

Mīts nr.5 - 'Pirkuma summu novilks no abām kartēm'

Foto: Publicitātes attēli

"Ja man makā ir divas bezkontakta kartes un es maku pietuvināšu terminālam, pirkuma summu novilks no abām kartēm," arī šī nav taisnība, skaidro LKA.

Viena konkrēta pirkuma apmaksa caur termināli notiek tikai vienu reizi. Ja jums makā ir divas vai vairākas bezkontakta kartes, tad būtu vēlams karti, ar kuru vēlaties norēķināties, izņemt no maka un pietuvināt terminālam. Pretējā gadījumā apmaksa notiks automātiski no kādas no šīm vairākām kartēm, varbūt no tās, ar ko šoreiz nevēlējāties maksāt.

Pieci noderīgi fakti

Foto: Publicitātes attēli

Bezkontakta karte ir tā pati ierastā maksājumu karte, tikai aprīkota ar papildu tehnoloģiju – bezkontakta norēķinu iespēju. Veicot maksājumu par pirkumu, kartes lietotājs pieliek karti pie termināla, un norēķins notiek bez PIN koda ievadīšanas.

Atpazīt bezkontakta karti un terminālu veikalā vai pakalpojumu sniegšanas vietā var pēc visā pasaulē vienota antenas simbola.

Bezkontakta kartes priekšrocība ir norēķinu ātrums, tādēļ tā paredzēta mazu pirkumu apmaksai – kartes bezkontakta maksājuma limits Latvijā ir 10 eiro.

Jāatceras, ka, saņemot jaunu karti ar bezkontakta tehnoloģiju, pirmais pirkums neatkarīgi no lieluma jāapstiprina ar PIN koda ievadi – tā karte tiek autorizēta. Drošības nolūkos ik pa laikam pirkums neatkarīgi no tā summas būs jāapstiprina ar PIN kodu – sekojiet norādēm maksājuma pieņemšanas terminālā.

Ar bezkontakta karti, tāpat kā ar jebkuru citu karti, var norēķināties internetā, kā arī izņemt naudu bankomātos, ievadot PIN kodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!