Foto: LETA

"Luminor Bank" (iepriekš "DNB Banka") valdē iecelts bijušais Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Kristaps Zakulis, liecina "Firmas.lv" dati.

Tāpat bankas valdes priekšsēdētājas amatā iecelta Kerli Gabriloviča, bet valdes locekļu amatos iecelts Jānis Buks un Ivita Asare. Bankas valdē Gabriloviča, Buks, Asare un Zakulis iecelti oktobra sākumā.

Vienlaikus darbu bankas valdē turpina līdzšinējais "DNB Bankas" valdes priekšsēdētājs Jānis Teteris.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Līcīte norādīja, ka uz komisijas amatpersonām ir attiecināmi visi tie paši amatu ieņemšanas ierobežojumi, kas uz pārējām valsts amatpersonām.

Atbilstoši likumam par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā valsts amatpersonai divus gadus pēc tam, kad tā ir pieņēmusi lēmumu vai piedalījusies lēmuma pieņemšanā par publisko iepirkumu, partnerības iepirkumu, sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu vai koncesiju, par publiskas personas finanšu līdzekļu piešķiršanu vai veikusi uzraudzības, kontroles vai sodīšanas funkcijas, vai administrējusi maksātnespējas procesu, ir aizliegts iegūt tāda komersanta mantu, kā arī kļūt par tādas komercsabiedrības dalībnieku, akcionāru, biedru vai ieņemt amatus komercsabiedrībā, attiecībā uz kuru šī valsts amatpersona, pildot pienākumus, pieņēmusi lēmumu vai piedalījusies lēmuma pieņemšanā.

Līcīte skaidroja, ka Zakulis pēdējos lēmumus par konkrētajiem tirgus dalībniekiem ir pieņēmis pirms vairāk nekā diviem gadiem.

Tāpat viņa norādīja, ka gadījumos, kad persona pretendē uz nozīmīgu amatu kādā Latvijas bankā, FKTK no savas puses vienmēr izvērtē amata kandidāta atbilstību arī Kredītiestāžu likuma prasībām.

"Šajā gadījumā FKTK nebija iebildumu pret amata kandidātu," uzsvēra Līcīte.

Jau vēstīts, ka oktobra sākumā Baltijas valstīs darbu sāka "Nordea Bank" un DNB apvienotā banka "Luminor Bank". Banka orientēsies uz Baltijas valstu iedzīvotājiem, kā arī vietējiem un starptautiska mēroga uzņēmumiem.

Apvienošanās procesā "Nordea Bank" Latvijas filiāle nodevusi "DNB Bankas" īpašumā savus aktīvus. Pēc šī darījuma "Nordea Bank" Latvijas filiāle pastāv kā juridisks veidojums bez aktīviem un saistībām un atbilstoši turpmākiem plāniem tiks likvidēta.

Iepriekš bankas pārstāvji vēstīja, ka pēc Baltijas biznesa apvienošanas jaunā banka tiks reģistrēta Igaunijā un strādās ar filiālēm Latvijā un Lietuvā.

Pēc aktīvu apmēra "Nordea Bank" Latvijas filiāle 2017.gada jūnija beigās bija ceturtā lielākā banka Latvijā, bet "DNB Banka" - septītā lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!