Foto: F64

Starp desmit lielākajiem AS "Parex banka" (tagad - AS "Reverta") izsniegto kredītu nemaksātājiem ir Krievijas uzņēmēji, kas saistīti ar Krievijas valsts gāzes un naftas kompānijām, ziņo "Business New Europe".

Banka "Reverta" vērsusies Krievijā tiesā, lai piedzītu savulaik "Parex bankas" izsniegtos kredītus ar gāzes ieguves kompāniju "Severņeftj" saistītiem darījumiem, kuros darbojās pašreizējais Krievijas naftas giganta "Rosņeftj" izpilddirektora vietnieks Eduards Hudainatovs un viņa brālis Žans Hudainatovs, kurš savulaik ieņēma izpilddirektora amatu Krievijas valstij piederošā gāzes koncerna "Gazprom" meitasuzņēmumā "Severņeftegazprom".

Ar Hudainatoviem saistītie uzņēmumi nav atmaksājuši "Parex bankā" ņemtos kredītus kopumā 78 miljonu ASV dolāru (42,9 miljonus latu) apmērā un tagad "ķērušies pie apjomīgas krāpniecības, lai izvairītos no kreditoriem", vēsta BNE.

Mīklaina Šveices kompānija "Krini Holding Limited", kas tiek saistīta ar brāļiem Hudainatoviem, vairāku gadu laikā līdz 2008.gadam no "Parex bankas" paņēma vairākus kredītus kopumā virs 100 miljoniem ASV dolāru (55 miljoni latu), lai iegādātos kādu Sibīrijas gāzes kompāniju un būvētu gāzes pārstrādes ražotnes.

2012.gadā "Krini Holding Limited" šos aktīvus pārdeva par 403 miljoniem dolāru (221,65 miljoni latu), taču lielākā daļa "Parex bankā" ņemtā kredīta tā arī netika atmaksāta.

Kā liecina BNE rīcībā esošie dokumenti, 2004.gadā Eduards Hudainatovs darbojās ar "Krini Holding" izdotu ģenerālpilnvaru. 2004.gadā "Krini Holding" paņēma 40 miljonu ASV dolāru (22 miljoni latu) kredītu "Parex bankā", lai iegādātos enerģētikas kompāniju "Severņeftj", kas bija saņēmusi licenci gāzes ieguvei Jamalas pussalā.

Pēc kompānijas iegādes par "Severņeftj" izpilddirektoru kļuva Eduarda brālis Žans Hudainatovs, kurš vienlaikus ieņēma izpilddirektora amatu valstij piederošā gāzes koncerna "Gazprom" meitasuzņēmumā "Severņeftegazprom", kas nodarbojās ar milzīgā "Južno-Ruskoje" gāzes lauka izstrādi Jamalas pussalā.

Kā BNE norādīja "Reverta" Krievijā nolīgtie advokāti, nav šaubu, ka Eduards Hudainatovs bijis patiesais "Krini Holding" īpašnieks.

"Mums ir dokumenti, kas apliecina Eduardam Hudainatovam piešķirto ģenerālpilnvaru kompānijā "Krini Holding", viņa personīgo galvojumu kompānijai un pierādījumi, ka viņš personīgi veicis virkni pārskaitījumu kompānijas labā," sacīja Maskavas juridiskā biroja "Egorov Puginsky Afanasiev & Partners" pārstāve Viktorija Afanasjeva.

Laika posmā no 2006. līdz 2008.gadam "Severņeftj" struktūrvienība "Severorgsintez" "Parex" bankā paņēma 87 miljonu ASV dolāru (47,85 miljoni latu) kredītu, lai Jamalas pussalā būvētu pārstrādes rūpnīcu "Severņeftj" iegūtās gāzes pārstrādei.
Kredīta galvotājs bija "Severņeftj", bet 2006.gadā Eduards Hudainatovs bija "Severņeftj" personīgs galvotājs.

"Severorgsintez" kredītu vajadzēja sākt atmaksāt 2010.gadā, taču nekādi maksājumi netika veikti. "Reverta" sākusi tiesvedību, lai piedzītu parādu, kas ir viens no desmit lielākajiem bankai neatmaksātajiem kredītiem.

Pēdējos gados Hudainatovi centušies izvairīties no saistību izpildes. 2011.gada augustā "Severņeftj" savus aktīvus nodeva jaunam apakšuzņēmumam "Severņeftj-Urengoi", bet pēc tam "Severņeftj" un "Severorgsintez" vienkārši sevi likvidēja, neskatoties uz parādsaistībām.

Turklāt šā gada janvārī "Severņeftj-Urengoi" par 403 miljoniem ASV dolāru tika pārdots Krievijas ķimikāliju gigantam "Eurochem", par vidēji četras reizes lielāku summu, nekā īpašnieki bija ieguldījuši "Severņeftj".

"Reverta" šā gada aprīlī iesniedza oficiālu sūdzību pret Žanu Hudainatovu un citiem "Severņeftj" un "Severorgsintez" direktoriem, apsūdzot viņus krāpšanā lielos apmēros.

BNE norāda, ka nedēļas laikā "Rosņeftj" nav atbildējis uz medija jautājumiem pa e-pastu, faksu un telefonu.

Eduards Hudainatovs iepriekš noliedzis jelkādu saistību ar "Severņeftj" vai "Severorgsintez" vai jebkādu citu saistītu kompāniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!