Foto: LETA
2009.gada februārī iedarbinātās Latvijas mazo un vidējo komersantu mikrokreditēšanas programmas ietvaros līdz 2013. gada 31.decembrim komersantiem un pašnodarbinātajām personām kopumā izsniegti 395 aizdevumi par 1, 077 miljoniem latu.

To liecina Valsts kancelejā iesniegtais Finanšu ministrijas ziņojums.

Mikrokreditēšanas programma tika iedarbināta 2009.gada februārī. Toreiz tās īstenošana tika uzticēta "Latvijas Hipotēku un zemes bankai", bet tagad to administrē valsts AS "Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum". Sākotnējos ieguldījumus aizdevumu fondā nodrošināja Hipotēku banka, kas programmā ieguldīja 113 tūkstošus latu un Finanšu ministrija, kuras sākotnējais ieguldījums bija 451,8 tūkstoši latu.

Šis finansējums gan tika izsmelts jau 2010. gada jūnijā un tālākā programmas finansēšana nodrošināta, izmantojot iepriekš izsniegto aizdevumu atmaksas.

Atbilstoši apkopotajai informācijai, visvairāk - 33,9 % no kopējā aizdevumu apmēra piešķirts komersantiem un pašnodarbinātajiem, kas darbojas vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības nozarēs, turpretim apstrādes rūpniecībā strādājošajiem komersantiem izsniegto aizdevumu apmērs sasniedzis tikai 15,95% no kopējā izsniegto aizdevumu apmēra.

Visaktīvāk mikrokreditēšanas programmu izmantojuši komersanti no Kurzemes reģiona - viņiem izsniegto aizdevumu apmērs sasniedz 28% no kopējā izsniegto mikrokredītu apmēra. Vispasīvākie programmas izmantošanā bijuši Latgales komersanti, kam izsniegto mikrokredītu apmērs ir vien 13% no kopējā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!