Foto: F64

Eiro monētas ar Mildu ir skaistākās monētas Eirozonā. Tomēr Latvija ir maza valsts un pastāv bažas, ka šīs monētas "izšķīdīs" lielajā Eirozonā. Tāpēc Latvijas Banka rūpēsies, lai šīs monētas regulāri tiktu piekaltas klāt, preses konferencē, kas veltīta eiro ieviešanas rezultātiem, pastāstīja Latvijas Bankas pārstāvis Jānis Blūms.

"Kolekcionāri no Eiropas jau tagad izrāda lielu interesi, bet mēs rūpēsimies, lai vēl ilgi varētu par sevi atgādināt Eiropā," sola Blūms. Tiesa gan, monētu "piekalšana" nevarēšot notikt katru gadu.

Par to, ka Latvijas eiro monētas būs salīdzinoši maz iepretī pārējo eirozonas valstu monētām, tāpēc tās drīz kļūšot par kolekcionāru retumu, pēdējās dienās tiek rakstīts arī sociālajos tīklos.

Latvijas valsts Vācijas naudas kaltuvei pasūtījusi 400 miljoni dažāda nomināla eiro monētu. Tāpat Latvijas banka "nodrošinājusies" ar 110 miljoniem dažādu nominālu banknošu, informē Blūms. Vecgada dienā veiksmīgi noslēdzies skaidras naudas piegādes posms. Novembrī un decembrī centrālā banka Latvijas komercbankām piegādājusi gandrīz 300 miljonus eiro. Tam vajadzētu būt pietiekoši, lai nodrošinātu naudas apriti gada sākumā.

Interesanti, ka cilvēkiem bankomātos tiek piedāvātas jau "mazlietotas" banknotes. Jārēķinās, ka visas bankomātos saņemamās 10 un 20 eiro nomināla banknotes nav jaunas. Tas darīts apzināti, lai būtu pilnīgi droši, ka nauda tiek raiti izsniegta un jaunas banknotes "neiestrēgst" bankomātā. Tāpēc apritē iepludināta "mazlietota nauda", skaidroja Blūms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!