Foto: DELFI

Finanšu un kapitāla tirgus komisija uzlikusi par pienākumu AS "PrivatBank" bankas padomei atsaukt valdi un piemērojusi 2 016 830 eiro soda naudu, par finanšu pārkāpumiem. Banka šos pārmetumus gan kategoriski noraida.

FKTK savu lēmumu motivē ar to, ka viņuprāt, banka īstenojusi augsta riska darījumus neatbilstoši noteikumiem un piedalījusies naudas līdzekļu izvešanā no Moldovas, portālam "Delfi" apstiprināja "PrivatBank" preses centrā.

Savukārt FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis portālu "Delfi" informēja, ka izvērtējot atbildīgo bankas darbinieku atbildību bankas pieļautajos pārkāpumos, FKTK ir atstādinājusi no pienākumu pildīšanas bankas valdes priekšsēdētāju Oleksandru Trubakovu un atbildīgo valdes locekli Ivetu Ķerpi, kā arī uzdevusi bankas padomei pilnībā nomainīt bankas valdi.

Šī ir daļa no FKTK pārbaudes rezultātiem par darījumiem no 2012. līdz 2014. gadam, kas minēti publiskotajā Moldovas Nacionālās bankas pētījumā. Pārbaudē tika konstatēti pārkāpumi gan klientu izpētē un informācijas dokumentēšanā, gan klientu darījumu uzraudzībā, jo banka vairākus darījumus nebija identificējusi kā potenciāli aizdomīgus un par tiem nebija ziņojusi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam (Kontroles dienestam).

Tāpēc FKTK ir pamats uzskatīt, ka banka nav veikusi visus nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu Kredītiestāžu likuma un NILLTFNL un ar tiem saistīto normatīvo aktu prasību izpildi. Tādējādi banka tika iesaistīta darījumos, kas tai rada paaugstinātu reputācijas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas risku. Par konstatētajiem pārkāpumiem bankai varēja piemērot naudas sodu maksimālajā apmērā līdz 2 016 830 eiro vai licences anulēšanu.

Ņemot vērā izdarīto pārkāpumu raksturu, FKTK padome lēma par maksimālās monetārās soda sankcijas piemērošanu.

""PrivatBank" kategoriski nepiekrīt FKTK lēmumam, uzskata to par virspusēju un kļūdainu, jo minētie "Moldovas līdzekļi" bankas kontos nav atradušies. Darījumi, kurus FKTK min kā pārkāpumus saturošus, veikti ar "PrivatBank" līdzekļiem. Darījumu ietvaros banka palīdzēja veikt klienta pārkreditāciju no vienas kredītiestādes uz citu," teikts paziņojumā medijiem.

Tomēr, pildot FKTK prasības, "PrivatBankas" padome īstenos izmaiņas bankas valdē, kā arī pēc komisijas pilna lēmuma satura saņemšanas izlems par bankas tālāko rīcību. Tiek uzsvērts, ka banka vairākkārtīgi ir sniegusi informāciju un banka nav iesaistījusies aizdomīgos darījumos, kuru rezultātā būtu izvesti finanšu līdzekļi no Moldovas bankām.

FKTK īstenoja pārbaudi bankā par 2014.gada novembrī veiktajiem darījumiem 2015.gada vasarā. "PrivatBanka" turpinot strādāt un apkalpot klientus ierastajā ikdienas režīmā. Jaunais valdes sastāvs uzsāks darbu pēc tā saskaņošanas ar FKTK.

Banka "PrivatBank" šogad trīs ceturkšņos strādājusi ar 8,06 miljonu eiro peļņu, kas ir par 28% vairāk nekā pērn atbilstošā periodā nopelnītie 5,79 miljoni eiro, teikts bankas trešā ceturkšņa finanšu pārskatā. Bankas finanšu rezultāti 2015 gadā ir vērtējami kā teicami.

Pašlaik FKTK atsevišķi vēl lems jautājumu par individuālām monetārajām sankcijām atbildīgajām amatpersonām. Tāpat FKTK daļu materiāla par pārbaudē atklātajiem faktiem nodos tālāk tiesībaizsardzības iestādēm izvērtēšanai, vai bankas atbildīgo amatpersonu rīcībā saistībā ar minētajiem darījumiem nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

"Sektora uzraugs atgādina visām Latvijas bankām, ka atbilstoši 2014. gada maijā pieņemtajiem Kredītiestāžu likuma grozījumiem, kas definēja jaunas prasības naudas sodu apmēru noteikšanai, FKTK ir tiesības par šādiem pārkāpumiem ikvienai bankai piemērot soda naudu līdz pat 10% no bankas iepriekšējā finanšu gada kopējo neto ienākumu summas, kas lielāko banku gadījumā var sasniegt pat vairākus 10 miljonu eiro," sacīja Zakulis.

"Aicinu aizdomāties arī banku atbildīgās amatpersonas, ka viņu darbs tiek vērtēts individuāli un par savu pienākumu nepildīšanu tām var tikt piemērots attiecīgs soda mērs – administratīvais sods, naudas sods līdz pat 5 milj. eiro vai atstādināšana no amata, kas būtiski ietekmē šīs personas reputāciju finanšu sektorā," turpina FKTK priekšsēdētājs.

"Delfi" jau ziņoja, ka Moldovā sākusies izmeklēšana par viena miljarda eiro izzagšanu no bankām, zagtās naudas ceļi ved arī uz Latviju, iepriekš vēstīja raidījums "Nekā personīga". Zagto naudu pārskaitīja uz trim Latvijas bankām – "Aizkraukles banku" (tagad "ABLV"), "Latvijas Pasta banku" un "Privatbank". Finanšu un kapitāla tirgus komisija sākusi pārbaudi vai kredītiestādes, šos darījumus atļaujot, nav pārkāpušas likumu.

Moldovas "gadsimta zādzības" ceļi veduši uz Latviju. Lielāko daļu naudas Moldovas biznesmeņa, "Banca de Economii" bijušā valdes priekšsēdētāja Ilana Šora kontrolētās kompānijas skaitīja uz ofšoriem, kas savus kontus bija atvērušas trīs Latvijas bankās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!