Foto: Reuters/Scanpix
Nākamgad Eiropas Centrālajā bankā (ECB) sāk darboties balsstiesību rotācijas sistēma.

Lai ECB spētu efektīvi pieņemt lēmumus, Eiropas Savienības Padome 2003.gadā pieņēma lēmumu ieviest ECB Padomē balsstiesību rotācijas sistēmu, kad nacionālo centrālo banku prezidentu skaits padomē pārsniegs 18. Tas notiks 2015.gadā janvārī, kad Lietuvā tiks ieviests eiro.

Balsstiesību rotācija ietver divu valstu grupu izveidi atkarībā no to tautsaimniecības apjoma. Prezidenti katrā no grupām pārmaiņus izmantos balsstiesības, informē ECB.

Šonedēļ ECB Padome lozējot nolēma, kuri būs pirmie nacionālo centrālo banku prezidenti, kas neizmantos balsošanas tiesības, kad 2015.gada janvārī stāsies spēkā balsstiesību rotācijas sistēma. Izloze notika, piedaloties visiem Padomes locekļiem. Lietuvas centrālās bankas prezidents piedalījās kā novērotājs.

Saskaņā ar izlozes rezultātiem Spānijas centrālās bankas prezidents no pirmās valstu grupas un Igaunijas, Īrijas un Grieķijas centrālās bankas prezidenti no otrās valstu grupas no 2015.gada janvāra neizmantos balsstiesības. 2015.gada februārī Spānijas centrālās bankas prezidents no pirmās valstu grupas atgūs balsstiesības, bet Francijas centrālās bankas prezidents pārtrauks tās izmantot. Igaunijas centrālās bankas prezidents no otrās valstu grupas atgūs balsstiesības, savukārt Kipras centrālās bankas prezidente pārtrauks tās izmantot.

ECB publicētais balsstiesību rotācijas saraksts rāda, ka Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs balsstiesības nākamgad neizmantos aprīlī, maijā un jūnijā.

Padomes sanāksmēs un diskusijās joprojām piedalīsies visi prezidenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!