Foto: LETA
Valsts fondētajā pensiju shēmā jeb pensiju otrajā līmenī, kā arī privātajos pensiju fondos 2014. gada pirmie trīs ceturkšņi nesuši nākotnes pensionāriem pensijas kapitāla pieaugumu, portālu "Delfi" informē Latvijas Komercbanku asociācijā (LKA).

Vidējais gada ienesīgums bijis ievērojams – vairāk nekā 5%, liecina jaunākais LKA Pensiju fondu apskats par 2014. gada trešo ceturksni.

2014. gada pirmo trīs ceturkšņu laikā otrā pensiju līmeņa aktīvi ir pieauguši par 246 miljoniem eiro, no tā 75 miljonus eiro nākotnes pensionāriem ir nopelnījuši pensiju fondu pārvaldītāji, pārējā summa – 171 miljons eiro – ir iemaksas no VSAA.

Kopumā septembra beigās otrā pensiju līmenī vairāk nekā 1,25 miljoniem shēmas dalībnieku bija uzkrāti vairāk nekā 1,9 miljardi eiro. Līdz ar to 2014. gada trešā ceturkšņa gaitā vidējais pensiju uzkrājums uz vienu dalībnieku palielinājies par 3 % līdz 1546 eiro.

Otrā pensiju līmeņa plāni šogad spējuši uzrādīt atzīstamu sniegumu, atzinīgi vērtē LKA. Visu plānu vidējais svērtais viena gada ienesīgums bijis 5,31 %.

Savukārt 2014. gada trešajā pensiju līmenī uzkrātā pensiju kapitāla vērtība palielinājās par 8,5 miljoniem eiro jeb 3,3 % un sasniedza 259,7 miljonus eiro. Pensiju plānu aktīvu pieaugumu ietekmēja dalībnieku iemaksas, dalībniekiem izmaksātais kapitāls, kā arī investīciju peļņa.

Vidējais viena gada ienesīgums visos privātajos pensiju plānos uz jūnija beigām bija 5,7 % gadā, kas ir augsts rādītājs.

Kopumā pensiju trešajā līmenī savus uzkrājumus veido 18,4 % no pensiju otrā līmeņa dalībnieku skaita.

LKA vērš uzmanību, ka vēl joprojām ir zema uzņēmumu aktivitāte iesaistei privātās pensijas uzkrājuma veidošanā saviem darbiniekiem, kamēr privātpersonas aizvien aktīvāk uzņemas atbildību par saviem ilgtermiņa uzkrājumiem, darba devēju līdzdalība privāto pensiju uzkrājumu veidošanā pat samazinās.

Uzņēmumu skaits privātajos pensiju fondos trešā ceturkšņa laikā ir palielinājies tikai par trīs uzņēmumiem, un to kopējais skaits sasniedz 991.

Valsts fondētajā pensiju shēmā jeb pensiju sistēmas 2. līmenī papildu uzkrājums pensijai veidojas, daļu no cilvēka valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām ar pensiju pārvaldītāja (fonda) starpniecību ieguldot akcijās, obligācijās un citos vērtspapīros, kā arī banku depozītos. Līdz ar to pensijas kapitāls pieaug straujāk nekā inflācija un vidējā darba alga valstī.

Savukārt privātie pensiju fondi jeb pensiju sistēmas 3. līmenis ir iespēja veidot papildu uzkrājumus savai nākotnes pensijai – iemaksas brīvprātīgi veic pats cilvēks vai viņa darba devējs, tās tiek ieguldītas kādā no privāto pensiju fondu administrētiem pensiju plāniem. Pensiju 3. līmeņa kapitāls tiek uzkrāts un ieguldīts finanšu tirgos, atgādina LKA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!