Foto: LETA

Turot aizdomās par naudas atmazgāšanu un korupciju, ASV Finanšu ministrijas pāraudzībā esošais Finanšu noziegumu novēršanas tīkls (FinCEN) liedzis "ABLV Bank" nodrošināt korespondentkontus ASV dolāru valūtā, liecina ministrijas publicētais paziņojums. Banka, kā norāda FinCEN, ne tikai piedalījusies nelikumīgos darījumos Krievijā, Ukrainā un Azerbaidžānā, bet arī sadarbojusies ar pārstāvjiem, kas saistīti ar Ziemeļkorejas balistisko raķešu piegādi.

Aizliedzot sniegt korespondentkontu pakalpojumus, praktiski ASV slēgusi trešās lielākās Latvijas bankas piekļuvi ASV finanšu sistēmai. Banka zaudējusi iespēju veikt norēķinus ASV dolāros.

FinCEN paziņojumā norāda, ka iestādei ir pietiekams pamatojums uzskatīt, ka "ABLV" vadība, akcionāri un darbinieki naudas atmazgāšanu uztvēruši kā parastu bankas praksi un uz šāda nelikumīga pamata balstījusi savu biznesa modeli.

Ministrijas paziņojumā minēts, ka aptuveni 90% bankas klientu atbilst augsta riska klasifikācijai pat pēc pašas bankas iekšējiem standartiem.

Papildu nelikumīgajām darbībām, kas saistītas ar naudas atmazgāšanu un korupciju, "ABLV", kā norāda FinCEN, nodrošinājusi darījumus ar tādām iesaistītājām pusēm, kas ir saistītas ar Ziemeļkorejas centieniem iegūt vai eksportēt ballistiskās raķetes. Paziņojumā minēts, ka liela nelikumīgo darījumu daļa saistīta ar kontiem Ukrainā, Azerbaidžanā un Krievijā.

"2017. gada laikā "ABLV" vadība un menedžmenta pārstāvji brīžos, kad banka saskārusies ar pretestību tās augstā riska biznesam, izmantojuši kukuļdošanu, lai ietekmētu Latvijas amatpersonas," minēts ziņojumā.

Banka kopumā gan Latvijā, gan starptautiski nelegālos darījumos apgrozījusi desmitiem miljardu ASV dolāru, norāda FinCEN.

FinCEN Latvijas bankai piemērojusi Patriotu likuma (USA Patriot Act) 311. pantu, kas nosaka kritērijus tādu klientu identifikācijai, kuri izmanto korespondējošus kontus.

FKTK - banka drīkst turpināt darbu

Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) preses pārstāve Agnese Līcīte paziņojumā medijiem uzsver, ka "ABLV Bank" turpina darbu un pati ir atbildīga par turpmāko risinājumu vadību, veicot attiecīgu saziņu un darbu ar paziņojuma autoriem.

"Banka ir tiesīga izteikt viedokli ASV pusei par šo paziņojumu 60 dienu laikā," skaidro Līcīte.

Bankai, kā norāda FKTK, ir jāturpina iesāktais darbs un komunikācija ar klientiem, lai nodrošinātu tiem visu nepieciešamo informāciju un sniegtu nolīgtos pakalpojumus. Klientiem papildu informācijas saņemšanai ir jāvēršas "ABLV" Bankā.

"FKTK iepazīstas ar šo paziņojumu pamatojošajiem dokumentiem, kā arī aktīvi sadarbojas ar Eiropas Centrālo Banku, kuras tiešajā uzraudzībā atrodas šī Latvijas komercbanka," informē Līcīte.

"ABLV" vainu noliedz

" "ABLV Bank" ir iepazinusies ar ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla sniegtā ziņojuma priekšlikumu attiecībā uz "ABLV" banku. Pēc sākotnējās informācijas izpētes uzskatām, ka tajā izmantota nepatiesa informācija. Ziņojumā arī nav ņemta vērā būtiska informācija par bankas pēdējos gados paveikto noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā," portālam "Delfi" skaidroja bankas preses pārstāvis Artūrs Eglītis.

Arī banka, kā norāda Eglītis, uzsver, ka sagatavotais ziņojums ir departamenta priekšlikums, par kuru 60 dienu laikā var iesniegt rakstiskus iebildumus. Banka šobrīd izskata iespējas, lai FinCEN pārskatītu savus priekšlikumus. "Banka pieliks visas pūles, lai atspēkotu izteiktos apgalvojumus," viņš sacīja.

"Mēs cieši sadarbojamies ar regulatoru, lai atklāti sniegtu visu nepieciešamo informāciju," norāda Eglītis.

"ABLV" banka uzsver, ka savā darbībā konsekventi ievēro starptautiskās, tajā skaitā Latvijas un Eiropas Savienības likumus un prasības. "Pēdējo gadu laikā ABLV banka ir pielikusi milzīgas pūles, lai pilnveidotu iekšējās kontroles sistēmas, tajā skaitā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas riska un sankciju riska pārvaldīšanas jomā," sacīja bankas pārstāvis.

Pēdējo divu gadu laikā, kā apgalvo Eglītis, banka ir veikusi vairākas neatkarīgas pārbaudes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā, tai skaitā sadarbībā ar ASV konsultantiem "Navigant Consulting" un "K2 Intelligence". Abu konsultantu ieteikumi esot izpildīti.

Tāpat, kā uzskaita Eglītis, banka sadarbojas ar stratēģisko konsultantu no ASV "Financial Integrity Network" (FIN), atbilstības jautājumos par nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanu.

"ABLV Bank" pērn deviņos mēnešos strādāja ar 40,84 miljonu eiro peļņu.

"ABLV Bank" aktīvi 2017. gada 30. septembrī bija 3,63 miljardu eiro apmērā, kas ir par 5,8% mazāk nekā 2016. gada beigās.

"ABLV Bank" jau iepriekš vērsusi uzmanību uz to, ka banka pilnveido iekšējās kontroles sistēmu, tajā skaitā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas un sankciju riska pārvaldīšanas jomā, kā arī plānveidīgi samazina ar klientu darījumiem saistītos noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas un reputācijas riskus.

Pērn trešā ceturkšņa beigās "ABLV Bank" pēc aktīviem bija trešā lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati. Bankas lielākie akcionāri ir Oļegs Fiļs, Ernests Bernis un Nika Berne, kuriem uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 87,03% no bankas pamatkapitāla.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!