Foto: Shutterstock

Aizņēmums meitas studijām un vēlāk arī mājas remontam, kādai pensionārei no Jūrmalas nozīmējis parāda pieckāršošanos dažos gados. Viņa pārāk paļāvusies aizņēmēja solījumiem un vieglprātīgi parakstījusi līgumus, kas tagad draudot ar divu Jūrmalas māju zaudēšanu, svētdien ziņo LTV raidījums "de facto".

Policija izmeklē, vai no aizdevēja puses nav notikušas krāpnieciskas darbības, savukārt raidījuma uzmanību piesaistījis kāds tiesas spriedums.

Pirms 12 gadiem jūrmalniece Brigita Graumane vietējā avīzē pamanījusi aizdevuma sludinājumu. Viņai vajadzēja naudu meitas studijām un sieviete nolēma aizņemties no Igora Kudelko nepilnus trīs tūkstošus eiro. Graumane ieķīlāja par labu Kudelko vienu no divām Jūrmalas mājām un piekrita maksāt 5 % soda naudu par katru kavēto maksājumu dienu.

Spriežot pēc bankas izdrukām, Graumane naudu atdevusi ar divkāršu uzviju, taču Kudelko aprēķins atšķīries. Viņaprāt, saistības izpildītas nebija, tāpēc puses noslēdza jaunu līgumu, jau par lielāku summu. Kudelko vēlāk aizdevis vēl, lai sieviete varētu saremontēt bēdīgā stāvoklī esošo māju. Graumanei piederēja arī zeme Jelgavas pilsētā, kas "treknajos gados" bija divreiz vērtīgāka nekā aizņēmuma summa. Kudelko solījis zemi pirkt un sieviete aizdevumu uztvērusi kā priekšapmaksu. Taču zemi vīrietis nenopirka, ziņoja raidījums.

"Tad viņš mani šantažēja. Rakstīja visādas vēstules, ka man ir daudz jāmaksā. Pieckārtīgi gandrīz tas viss jāatdod," stāsta Graumane. Divarpus gadu laikā sievietes parāds, pēc aizdevēja aprēķiniem, jau pārsniedzis 300 tūkstošus eiro. Aizdevis Kudelko bija 50 tūkstošus eiro.

Puses pie notāra 2008. gadā parakstīja pēdējo aktu, kurā minēts, ka Kudelko uzņēmums "RPG Group" izsniedzis sievietei skaidrā naudā 114 tūkstošu eiro. Graumane stāsta, ka, baidoties no iepriekš piestādītajiem procentiem, viņa līgumu parakstījusi, jo Kudelko bija summu samazinājis: "Tad es piekritu un parakstīju, bet es tur toreiz neko nesaņēmu," stāstīja sieviete.

Kudelko uzņēmumam par labu apķīlāja daļu no otras Graumanes mājas. Vienošanās paredzēja noņemt ķīlu no pirmās mājas, taču Kudelko to ignorēja. Graumane līdz ar to nevarēja māju pārdot, lai atdotu parādu.

Jūrmalas pilsētas tiesa piekrita, ka aizdevējs nav izpildījis sievietei doto solījumu noņemt ķīlu no viena viņai piederoša īpašuma, taču tiesa uzrakstīja tādu spriedumu, ko nebija iespējams izpildīt, ziņo raidījums. Tiesnese Biruta Horuna likusi nodzēst ķīlu, kas nostiprināta par labu Kudelko uzņēmumam "RPG Group", taču ķīla patiesībā ir uz paša Kudelko vārda, tādēļ zemesgrāmatas tiesa atteicās šo spriedumu izpildīt. Tiesnese Horuna "de facto" atbildējusi, ka kopš sprieduma taisīšanas pagājis pārāk ilgs laiks. Viņa neatceras visas nianses, turklāt "jautājums, kas saistīts ar sprieduma izpildi, nav tiesneša kompetencē".

Tagad bez Kudelko atļaujas Graumene nevar rīkoties ne ar vienu no saviem īpašumiem. Viņš vēlas tos izsolīt, savukārt pensionāre tagad mēģina apstrīdēt notāra noformētu aktu, ko pati ir parakstījusi. Taču pagaidām nesekmīgi – divas tiesu instances lēmušas viņai par sliktu, norāda raidījums.

Savukārt Graumanes advokāts tiesām norādījis, piemēram, ka uzņēmumiem ir aizliegts izmaksāt skaidrā naudā tik lielas summas. Raidījums arī stāstīja, ka Valsts policijas Jūrmalas iecirknī ierosināts kriminālprocess par aizdevēja, iespējams, krāpnieciskām darbībām, bet pats Kudelko norāda, ka nekāda krāpšana nav notikusi: "Cilvēks paņēma naudu un neatdod. Ko es varu pateikt?" Uz jautājumu, kāpēc nav noņēmis ķīlu no viena īpašuma, kā solījis, Kudelko precīzi nevarēja atbildēt: "Mums bija vienošanās mutiska. Viņa neizpildīja savu daļu un tā palika. Neatceros, kāpēc tieši, bet kaut kas tāds tur bija."

Raidījums arī norāda, ka Kudelko policijas redzeslokā nav pirmo reizi. Pirms pieciem gadiem viņam piespriesta nosacīta brīvības atņemšanu par nelicencētu aizdevumu izsniegšanu vairākiem cilvēkiem, tajā skaitā Graumanei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!